domowy ser z ziołami

pyszny domowy ser, którego nie znajdziesz w sklepie. Zamiast zieleni możesz dodać wszystko na każdy gust)) P. S. im bardziej tłuste jest mleko i kefir, tym bardziej tłusty i wysokokaloryczny jest ser
mouse82Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 40 % 4 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podpal mleko i podgrzej, ale nie pozwól mu się zagotować

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbijamy jajko do kefiru, solimy do smaku (lepiej posolić, w przeciwnym razie po zmieszaniu z mlekiem ser nadal będzie mdły). Ugniataj trzepaczką do uzyskania gładkości

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cienkim strumieniem wlej kefir do mleka, mieszając szpatułką

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuując mieszanie, gotuj, aż twaróg oddzieli się od serwatki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zieleń

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć durszlak z gazą i pozwól mu spłynąć

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść ser w gazie w naczyniach i uciskaj przez 5 godzin, zostawiłem go na noc. To wszystko, nasz ser jest gotowy!!!)))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy