domowy ser z ziołami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podpal mleko i podgrzej, ale nie pozwól mu się zagotować
Krok 2:
Wbijamy jajko do kefiru, solimy do smaku (lepiej posolić, w przeciwnym razie po zmieszaniu z mlekiem ser nadal będzie mdły). Ugniataj trzepaczką do uzyskania gładkości
Krok 3:
Cienkim strumieniem wlej kefir do mleka, mieszając szpatułką
Krok 4:
Kontynuując mieszanie, gotuj, aż twaróg oddzieli się od serwatki
Krok 5:
Dodaj zieleń
Krok 6:
Wrzuć durszlak z gazą i pozwól mu spłynąć
Krok 7:
Umieść ser w gazie w naczyniach i uciskaj przez 5 godzin, zostawiłem go na noc. To wszystko, nasz ser jest gotowy!!!)))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g