Fińska zupa z łososia ze śmietaną

pyszne lohikeitto lub Fińska zupa z łososia. Baw się dobrze! Niezwykle delikatna, obfita, zdrowa, a nawet lecznicza zupa rybna o przyjemnym kremowym smaku. Niezbędny do regeneracji sił chorych na przeziębienie. Możesz jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco. Pomysł na zrobienie tej zupy przyszedł mi do głowy w związku z zakupem sockeye do pieczenia. Potrzebne były filety rybne, a Kości, płetwy nadawały się do bulionu. Sockeye jest niskotłuszczową rybą, a zupa z niej jest dobra tylko kremowa. Oferuję przepis chrumczanom
SkazkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 35 % 9 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto ta pyszna i zdrowa ryba Sachalin z rodziny łososia, sockeye

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy, myjemy, kroimy na filety

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ogon na małe kawałki. Resztę filetów rezerwujemy na inne danie

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wypełnij płetwy, grzbiet i ogon zimną wodą, zagotuj, usuń pianę, dodaj cebulę,liść laurowy, ziarna pieprzu i gotuj po ugotowaniu przez 25 minut. Usuwamy małe kawałki ryby z kości i zostawiamy, a następnie dodajemy do prawie gotowej zupy. Możesz gotować zupę w wodzie, ale dodaj kawałek masła pod koniec gotowania

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania bulionu pokrój pory w półpierścienie i smaż je trochę na oliwie z oliwek

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj koperek. Przygotowujemy śmietanę i skrobię ziemniaczaną. Zamiast skrobi możesz użyć smażonej mąki lub ugotować więcej ziemniaków i rozgnieść. Zupa powinna mieć pożądaną gęstość

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać duszoną cebulę bulionem, włożyć ziemniaki, sól, pieprz i gotować prawie do miękkości. Dodaj kawałki sockeye i gotuj po gotowaniu przez 5 minut. Nie więcej, jeśli rozgotujesz rybę, będzie twarda i sucha. Dodaj kawałki ryby z bulionu, wlej śmietanę i skrobię rozcieńczoną w niewielkiej ilości wody do zupy. Wymieszaj, zagotuj, dodaj koperek i wyłącz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozwól parzyć przez min 10. (Kiedy zostawiła naleganie, mężowi udało się nalać sobie talerz. Uwielbia tę zupę) wlej do talerzy, udekoruj koperkiem i ciesz się. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Rosół rybny - 49   kcal/100g

Podobne przepisy