skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto ta pyszna i zdrowa ryba Sachalin z rodziny łososia, sockeye
Krok 2:
Myjemy, myjemy, kroimy na filety
Krok 3:
Pokrój ogon na małe kawałki. Resztę filetów rezerwujemy na inne danie
Krok 4:
Wypełnij płetwy, grzbiet i ogon zimną wodą, zagotuj, usuń pianę, dodaj cebulę,liść laurowy, ziarna pieprzu i gotuj po ugotowaniu przez 25 minut. Usuwamy małe kawałki ryby z kości i zostawiamy, a następnie dodajemy do prawie gotowej zupy. Możesz gotować zupę w wodzie, ale dodaj kawałek masła pod koniec gotowania
Krok 5:
Podczas gotowania bulionu pokrój pory w półpierścienie i smaż je trochę na oliwie z oliwek
Krok 6:
Pokrój ziemniaki
Krok 7:
Posiekaj koperek. Przygotowujemy śmietanę i skrobię ziemniaczaną. Zamiast skrobi możesz użyć smażonej mąki lub ugotować więcej ziemniaków i rozgnieść. Zupa powinna mieć pożądaną gęstość
Krok 8:
Wlać duszoną cebulę bulionem, włożyć ziemniaki, sól, pieprz i gotować prawie do miękkości. Dodaj kawałki sockeye i gotuj po gotowaniu przez 5 minut. Nie więcej, jeśli rozgotujesz rybę, będzie twarda i sucha. Dodaj kawałki ryby z bulionu, wlej śmietanę i skrobię rozcieńczoną w niewielkiej ilości wody do zupy. Wymieszaj, zagotuj, dodaj koperek i wyłącz.
Krok 9:
Pozwól parzyć przez min 10. (Kiedy zostawiła naleganie, mężowi udało się nalać sobie talerz. Uwielbia tę zupę) wlej do talerzy, udekoruj koperkiem i ciesz się. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Rosół rybny - 49 kcal/100g