Sałatka Królewski Kogut

wszyscy gotowi na Nowy Rok? Listy napisałeś? Kupiłeś Jedzenie na sałatkę? Nowy Rok Koguta jest ognisty, jasny i bardzo udany! Niech każdy w nadchodzącym roku wszystko się spełni i odniesie sukces! Na wszelki wypadek pociesz koguta jego wizerunkiem na stole noworocznym. To ważne.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 19 % 4 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki sałatki najlepiej przygotować z wyprzedzeniem. Gotuj język z przyprawami i solą do miękkości, natychmiast zanurz go w zimnej wodzie (możesz z lodem), a następnie łatwo się oczyści. Ziemniaki i marchewki ugotować i obrać. Jajka ugotować na twardo, schłodzić i zdjąć skorupkę. Odcedź solankę z oliwek. Krewetki ugotować w osolonej wodzie (dobrze dodać koperek i cytrynę) i ostudzić. Obierz cebulę. Gotuj świeży zielony groszek, wkładając do wrzącej wody, 1-2 minuty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę i przenieś do małej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, cukier, ocet i zalej wrzącą wodą, aby woda pokryła cebulę. Pozostaw cebulę do marynowania podczas przygotowywania sałatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz krewetki. Musisz usunąć skorupę i usunąć ciemną żyłę. Odetnij ogon.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój krewetki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój język.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój marchewki w kostkę. Wszystkie komponenty są lepsze, aby były mniej więcej tego samego rozmiaru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ogórki. Umieść wszystko w jednej dużej misce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój oliwki w pierścienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój ziemniaki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój jajka. Wygodnie jest to zrobić za pomocą noża do jajek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj zielony groszek do pozostałych składników.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W przypadku majonezu umieść wszystkie składniki oprócz oleju w naczyniu łatwym do ubijania.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zacznij ubijać za pomocą blendera zanurzeniowego. Trzepaczka również taki majonez okazuje się doskonały. Gdy masa jest lekko rozjaśniona - dodaj olej cienkim strumieniem, nie przestając bić.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Za minutę otrzymasz gęsty i bardzo smaczny majonez.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posolić sałatkę, dodać do niej marynowaną cebulę bez płynu i doprawić majonezem. Dobrze wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Na talerzu połóż umyte i wysuszone liście sałaty, a na nich za pomocą pierścienia - sałatkę królewską.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przygotuj składniki do dekoracji.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pierścień gotowanego jajka to głowa koguta. Z pieprzu Wytnij grzebień, kolczyki i dziób.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Cienkie plasterki cytryny tworzą ciało, przypominają pióra i nasycają sałatkę potrzebną kwaskowatością.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ogon - koperek i paski pieprzu. Z pieprzu zrób również skrzydło i nogi.

miłego! Szczęśliwego Nowego Roku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Sałatka Korn - 16   kcal/100g

Podobne przepisy