skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki sałatki najlepiej przygotować z wyprzedzeniem. Gotuj język z przyprawami i solą do miękkości, natychmiast zanurz go w zimnej wodzie (możesz z lodem), a następnie łatwo się oczyści. Ziemniaki i marchewki ugotować i obrać. Jajka ugotować na twardo, schłodzić i zdjąć skorupkę. Odcedź solankę z oliwek. Krewetki ugotować w osolonej wodzie (dobrze dodać koperek i cytrynę) i ostudzić. Obierz cebulę. Gotuj świeży zielony groszek, wkładając do wrzącej wody, 1-2 minuty.
Krok 2:
Pokrój cebulę w drobną kostkę i przenieś do małej miski.
Krok 3:
Dodaj sól, cukier, ocet i zalej wrzącą wodą, aby woda pokryła cebulę. Pozostaw cebulę do marynowania podczas przygotowywania sałatki.
Krok 4:
Obierz krewetki. Musisz usunąć skorupę i usunąć ciemną żyłę. Odetnij ogon.
Krok 5:
Pokrój krewetki.
Krok 6:
Pokrój język.
Krok 7:
Pokrój marchewki w kostkę. Wszystkie komponenty są lepsze, aby były mniej więcej tego samego rozmiaru.
Krok 8:
Pokrój ogórki. Umieść wszystko w jednej dużej misce.
Krok 9:
Pokrój oliwki w pierścienie.
Krok 10:
Pokrój ziemniaki.
Krok 11:
Pokrój jajka. Wygodnie jest to zrobić za pomocą noża do jajek.
Krok 12:
Dodaj zielony groszek do pozostałych składników.
Krok 13:
W przypadku majonezu umieść wszystkie składniki oprócz oleju w naczyniu łatwym do ubijania.
Krok 14:
Zacznij ubijać za pomocą blendera zanurzeniowego. Trzepaczka również taki majonez okazuje się doskonały. Gdy masa jest lekko rozjaśniona - dodaj olej cienkim strumieniem, nie przestając bić.
Krok 15:
Za minutę otrzymasz gęsty i bardzo smaczny majonez.
Krok 16:
Posolić sałatkę, dodać do niej marynowaną cebulę bez płynu i doprawić majonezem. Dobrze wymieszaj.
Krok 17:
Na talerzu połóż umyte i wysuszone liście sałaty, a na nich za pomocą pierścienia - sałatkę królewską.
Krok 18:
Przygotuj składniki do dekoracji.
Krok 19:
Pierścień gotowanego jajka to głowa koguta. Z pieprzu Wytnij grzebień, kolczyki i dziób.
Krok 20:
Cienkie plasterki cytryny tworzą ciało, przypominają pióra i nasycają sałatkę potrzebną kwaskowatością.
Krok 21:
Ogon - koperek i paski pieprzu. Z pieprzu zrób również skrzydło i nogi.
miłego! Szczęśliwego Nowego Roku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Sałatka Korn - 16 kcal/100g