domowe lody bez śmietany z sosem truskawkowym
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dodaj cukier i wanilinę do żółtek, ubij mikserem 3-4 minuty.
Krok 2:
Przenieś tę mieszaninę do rondla, zalej gorącym mlekiem i podpal.
Krok 3:
Gotuj mieszając. Gdy tylko pojawią się bąbelki, usuń z ognia, stopniowo schładzaj w temperaturze pokojowej.
Krok 4:
Przenieś masę do formy i włóż do zamrażarki na 4 godziny.
Krok 5:
Co 40 minut lody należy mieszać.
Krok 6:
SOS: truskawki rozgnieść, dodać cukier, wymieszać, podpalić i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, zdjąć pianę, dodać bazylię, po ponownym zagotowaniu zdjąć z ognia, odcedzić, ostudzić i polać lodami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g