skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Opłucz kaszę ryżową w siedmiu ciepłych wodach. Uwaga: ryż może być używany przez cokolwiek wolisz). Zwykle gotuję z ryżu gotowanego na parze - nie skleja się ani nie kruszy podczas gotowania (długoziarnisty jest uważany za najlepszy do przystawek), ale owsianka z okrągłego lub średniego ryżu jest również bardzo smaczna - te odmiany najlepiej nadają się do gotowania na wodzie. A ryż Krasnodar jest idealny do gotowania zbóż w mleku.
Krok 2:
Część marchewki (miałem dwie cienkie marchewki) obierz i pokrój w kostkę/kostkę - jak najbardziej lubisz - włóż do miski i zalej wrzącą wodą na 10 minut (ponieważ marchewki nie mają czasu na gotowanie)). Lub alternatywnie możesz usmażyć go razem ze smażeniem.
Krok 3:
Pozostałe marchewki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Obierz cebulę, drobno pokrusz (w razie potrzeby nie jest to całkowicie małe)). Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Podsmaż cebulę i marchewkę na oleju roślinnym, dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Następnie dodaj sos pomidorowy (opcjonalnie), gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. W tym czasie ryż zalać wodą lub bulionem i podpalić. Uwaga:aby ryż był kruchy, woda jest pobierana w stosunku 1:2 (2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu), ale zawsze biorę 1: 3, ponieważ nasza rodzina nie lubi szczególnie suchych kruchych owsianek.
Krok 5:
Gdy ryż się zagotuje, posolić, doprawić, dodać do smażenia, wymieszać, ponownie zagotować, przykryć i postawić na najmniejszym ogniu na najmniejszym palniku. Gotuj przez 25-30 minut bez przeszkadzania i patrzenia na patelnię. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozwól przystawce odpocząć przez około 10 minut. A teraz możesz otwierać, mieszać i jeść (tylko jeśli gotujesz nie kruchy ryż!)
Krok 6:
Jeśli ryż jest kruchy: Po 20 minutach wyłącz ogrzewanie, nie otwieraj pokrywy. Ryż w naczyniach zajmie około 15 minut, podczas których wchłonie całą wodę i będzie nasycony wilgocią. Otwórz pokrywkę po 15 minutach. Widelcem z długimi ząbkami lekko "przeczesz" powierzchnię ryżu-pomoże to uwolnić gorącą parę z głębi i oddzielić ziarna, które sklejały się podczas gotowania na parze.
zasadniczo na kruchość ryżu wpływa wiele czynników - zarówno naczynia, w których go gotujesz, jak i rodzaj ryżu, jego wstępne przygotowanie, a także sam proces gotowania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g