owsianka ryżowa z warzywami do dekoracji

proste, szybkie, tanie, zdrowe i takie pyszne! Kiedy nie wiesz, co ponownie podać przystawkę, spróbuj ugotować taką owsiankę ryżową z warzywami, która bardzo dobrze uzupełnia każde danie-czy to mięso, czy ryby! Ponadto może doskonale zastąpić już nudną wersję owsianki ryżowej) Ilość składników wskazana na patelnię / gęsią skórkę 2L.
Aliska fireAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 83 % 39 g
203 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Opłucz kaszę ryżową w siedmiu ciepłych wodach. Uwaga: ryż może być używany przez cokolwiek wolisz). Zwykle gotuję z ryżu gotowanego na parze - nie skleja się ani nie kruszy podczas gotowania (długoziarnisty jest uważany za najlepszy do przystawek), ale owsianka z okrągłego lub średniego ryżu jest również bardzo smaczna - te odmiany najlepiej nadają się do gotowania na wodzie. A ryż Krasnodar jest idealny do gotowania zbóż w mleku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Część marchewki (miałem dwie cienkie marchewki) obierz i pokrój w kostkę/kostkę - jak najbardziej lubisz - włóż do miski i zalej wrzącą wodą na 10 minut (ponieważ marchewki nie mają czasu na gotowanie)). Lub alternatywnie możesz usmażyć go razem ze smażeniem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostałe marchewki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Obierz cebulę, drobno pokrusz (w razie potrzeby nie jest to całkowicie małe)). Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę i marchewkę na oleju roślinnym, dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Następnie dodaj sos pomidorowy (opcjonalnie), gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. W tym czasie ryż zalać wodą lub bulionem i podpalić. Uwaga:aby ryż był kruchy, woda jest pobierana w stosunku 1:2 (2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu), ale zawsze biorę 1: 3, ponieważ nasza rodzina nie lubi szczególnie suchych kruchych owsianek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ryż się zagotuje, posolić, doprawić, dodać do smażenia, wymieszać, ponownie zagotować, przykryć i postawić na najmniejszym ogniu na najmniejszym palniku. Gotuj przez 25-30 minut bez przeszkadzania i patrzenia na patelnię. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozwól przystawce odpocząć przez około 10 minut. A teraz możesz otwierać, mieszać i jeść (tylko jeśli gotujesz nie kruchy ryż!)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli ryż jest kruchy: Po 20 minutach wyłącz ogrzewanie, nie otwieraj pokrywy. Ryż w naczyniach zajmie około 15 minut, podczas których wchłonie całą wodę i będzie nasycony wilgocią. Otwórz pokrywkę po 15 minutach. Widelcem z długimi ząbkami lekko "przeczesz" powierzchnię ryżu-pomoże to uwolnić gorącą parę z głębi i oddzielić ziarna, które sklejały się podczas gotowania na parze.

zasadniczo na kruchość ryżu wpływa wiele czynników - zarówno naczynia, w których go gotujesz, jak i rodzaj ryżu, jego wstępne przygotowanie, a także sam proces gotowania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy