tortellini z serem

Tortellini - makaron z mięsem z Włoch. Gotuj w swojej kuchni! Pyszność! Wyobraź sobie, że nasze pierogi są również rodzajem makaronu. Tak, tak, we Włoszech tak właśnie jest-małe koperty z ciasta z aromatycznym nadzieniem mięsnym, które są formowane z całą rodziną i nazywane tortellini. I przepis do ręki.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 38 % 9 g
117 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę ze zjeżdżalnią.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób wcięcie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajka do dołka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I zacznij ugniatać, zbierając mąkę z krawędzi po trochu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kolor ciasta zależy od koloru żółtek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto stanie się gęste, możesz ugniatać rękami. Chociaż doświadczone gospodynie domowe ugniatają bez widelców-łyżek od początku ugniatania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń ciasto w folię i pozostaw do odpoczynku. Konieczne jest, aby gluten się rozwinął, a ciasto dobrze się rozwałkowało.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do nadzienia rozpuść masło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pokrojoną w kostkę wieprzowinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I cielęcinę pokrojoną w ten sam sposób. Smaż do miękkości, ale nie prześwietlaj, aby mięso było soczyste.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W blenderze złóż szynkę (pancettę).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj gotowaną kiełbasę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj smażone mięso.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I ubij.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zetrzyj parmezan na drobnej tarce i dodaj do miski.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozbij jajko do nadzienia. Ubij do uzyskania gładkości, dodaj gałkę muszkatołową i czarny pieprz do smaku. Nadzienie samo w sobie jest słone, więc zwykle nie jest solone.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozwałkuj ciasto.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pokrój go najpierw na paski o szerokości około 5 cm.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Następnie pokrój w kwadraty.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Na każdym kwadracie umieść mielony groszek.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    I rzeźb - najpierw zrób Trójkąt.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    A następnie owiń Trójkąt wokół palca i ściśnij końce.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Tak to działa. Jeśli ciasto wyschło i nie rzeźbi się, zwilż krawędzie wodą.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Tagliatelle gotuje się partiami w bulionie mięsnym, około 3 minut.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Wyjmij łyżką cedzakową, podawaj z prostymi sosami-kremowym, warzywnym... Posyp parmezanem i czarnym pieprzem. A czasami podaje się go razem z bulionem jako pierwsze danie.

Bon apetyt! Miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa"doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy