skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przesiej mąkę ze zjeżdżalnią.
Krok 2:

Zrób wcięcie.
Krok 3:

Rozbij jajka do dołka.
Krok 4:

I zacznij ugniatać, zbierając mąkę z krawędzi po trochu.
Krok 5:

Kolor ciasta zależy od koloru żółtek.
Krok 6:

Gdy ciasto stanie się gęste, możesz ugniatać rękami. Chociaż doświadczone gospodynie domowe ugniatają bez widelców-łyżek od początku ugniatania.
Krok 7:

Zawiń ciasto w folię i pozostaw do odpoczynku. Konieczne jest, aby gluten się rozwinął, a ciasto dobrze się rozwałkowało.
Krok 8:

Do nadzienia rozpuść masło.
Krok 9:

Dodaj pokrojoną w kostkę wieprzowinę.
Krok 10:

I cielęcinę pokrojoną w ten sam sposób. Smaż do miękkości, ale nie prześwietlaj, aby mięso było soczyste.
Krok 11:

W blenderze złóż szynkę (pancettę).
Krok 12:

Dodaj gotowaną kiełbasę.
Krok 13:

Dodaj smażone mięso.
Krok 14:

I ubij.
Krok 15:

Zetrzyj parmezan na drobnej tarce i dodaj do miski.
Krok 16:

Rozbij jajko do nadzienia. Ubij do uzyskania gładkości, dodaj gałkę muszkatołową i czarny pieprz do smaku. Nadzienie samo w sobie jest słone, więc zwykle nie jest solone.
Krok 17:

Rozwałkuj ciasto.
Krok 18:

Pokrój go najpierw na paski o szerokości około 5 cm.
Krok 19:

Następnie pokrój w kwadraty.
Krok 20:

Na każdym kwadracie umieść mielony groszek.
Krok 21:

I rzeźb - najpierw zrób Trójkąt.
Krok 22:

A następnie owiń Trójkąt wokół palca i ściśnij końce.
Krok 23:

Tak to działa. Jeśli ciasto wyschło i nie rzeźbi się, zwilż krawędzie wodą.
Krok 24:

Tagliatelle gotuje się partiami w bulionie mięsnym, około 3 minut.
Krok 25:

Wyjmij łyżką cedzakową, podawaj z prostymi sosami-kremowym, warzywnym... Posyp parmezanem i czarnym pieprzem. A czasami podaje się go razem z bulionem jako pierwsze danie.
Bon apetyt! Miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa"doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g


