SOS porzeczkowy z rozmarynem i czosnkiem na zimę
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Posortuj jagody, oddziel je od gałązek, umyj i połóż na ręczniku do wyschnięcia. Następnie włóż do miski blendera.
2. Obierz czosnek, włóż do miski blendera.
3. Dodaj tam brązowy cukier, sól, czarny pieprz i ziele angielskie, paprykę i rozmaryn.
4. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
5. Włóż mąkę do powstałej masy, wymieszaj. Konieczne jest, aby nie było grudek.
6. Wlej zawartość miski do rondla, Ustaw na małym ogniu i zagotuj masę jagodową.
7. Przyszły sos zagotował się-wlej ocet, gotuj przez kolejne 3 minuty.
8. Rozłóż wrzący sos w małych sterylnych słoikach, Zamknij sterylnymi pokrywkami.
przechowuj SOS porzeczkowy w lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g