sos porzeczkowy z rozmarynem i czosnkiem na zimę

oryginalny sos jagodowy nada nowe odcienie smaku zwykłemu daniu. Bardzo smaczny, pikantny, słodko-kwaśny sos o delikatnej konsystencji. Świetnie nadaje się do każdego mięsa. Polecam!
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 24 g
95 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Posortuj jagody, oddziel je od gałązek, umyj i połóż na ręczniku do wyschnięcia. Następnie włóż do miski blendera.
2. Obierz czosnek, włóż do miski blendera.
3. Dodaj tam brązowy cukier, sól, czarny pieprz i ziele angielskie, paprykę i rozmaryn.
4. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
5. Włóż mąkę do powstałej masy, wymieszaj. Konieczne jest, aby nie było grudek.
6. Wlej zawartość miski do rondla, Ustaw na małym ogniu i zagotuj masę jagodową.
7. Przyszły sos zagotował się-wlej ocet, gotuj przez kolejne 3 minuty.
8. Rozłóż wrzący sos w małych sterylnych słoikach, Zamknij sterylnymi pokrywkami.

przechowuj SOS porzeczkowy w lodówce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy