domowy sos śliwkowy na zimę

pikantny sos do mięsa i drobiu! Gotuj w domu. Zgodnie z tym przepisem przygotowuję ostry sos na zimę, który świetnie nadaje się do dań mięsnych i drobiowych. Z przyjemnością dzielę się nim z Tobą.
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 14 g
61 kcal
IG: 64 / 0 / 36

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Umyj śliwki, pokrój na pół i wyjmij z nich nasiona.

2. Włóż śliwki bez pestek do rondla z grubym dnem, wlej tam wodę. Umieść patelnię na kuchence.

3. Zagotuj zawartość garnka. Po ugotowaniu gotuj przez 20 minut.

4. Ostudzić śliwkę i przetrzeć przez sito.

5. Do powstałego puree dodaj cukier, sól. Koniecznie spróbuj-jeśli brakuje nam smaku soli lub cukru, dodaj więcej.

6. Obierz i wyciśnij czosnek, połóż na śliwkach.

7. Teraz dodaj przyprawy: kolendrę, czarny pieprz mielony, czerwony pieprz mielony,a także nasiona kopru. Wszystko wymieszaj.

8. Wlej sos z powrotem do rondla, umieść na małym ogniu i gotuj przez 20 minut. Nie przegap momentu, w którym sos zacznie mocno bulgotać - oznacza to, że jest gotowy.

9. Gorący sos wlać do wysterylizowanych słoików, zamknąć sterylnymi pokrywkami, owinąć. Gdy sos całkowicie ostygnie, odłóż go do przechowywania w ciemnym i chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Żółte śliwki - 45   kcal/100g

Podobne przepisy