skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj śliwki, pokrój na pół i wyjmij z nich nasiona.
2. Włóż śliwki bez pestek do rondla z grubym dnem, wlej tam wodę. Umieść patelnię na kuchence.
3. Zagotuj zawartość garnka. Po ugotowaniu gotuj przez 20 minut.
4. Ostudzić śliwkę i przetrzeć przez sito.
5. Do powstałego puree dodaj cukier, sól. Koniecznie spróbuj-jeśli brakuje nam smaku soli lub cukru, dodaj więcej.
6. Obierz i wyciśnij czosnek, połóż na śliwkach.
7. Teraz dodaj przyprawy: kolendrę, czarny pieprz mielony, czerwony pieprz mielony,a także nasiona kopru. Wszystko wymieszaj.
8. Wlej sos z powrotem do rondla, umieść na małym ogniu i gotuj przez 20 minut. Nie przegap momentu, w którym sos zacznie mocno bulgotać - oznacza to, że jest gotowy.
9. Gorący sos wlać do wysterylizowanych słoików, zamknąć sterylnymi pokrywkami, owinąć. Gdy sos całkowicie ostygnie, odłóż go do przechowywania w ciemnym i chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Żółte śliwki - 45 kcal/100g