skład / składniki
metoda gotowania
jak widać, jest to zwykła sałatka Futrzana, tylko z tajemnicą)) gotuj warzywa, obierz i pokrój śledzie, drobno posiekaj cebulę. Aby było wygodniej, wcierałem warzywa na średniej tarce w różne talerze. Do dekoracji wybrałem zdjęcie Świętego Mikołaja, jak mówią, zawsze aktualne))
wydrukuj zdjęcie na papierze. Możesz użyć 2 opcji, pierwszą z nich jest wydrukowanie obrazu według wielkości zamierzonej sałatki i ostrożne nałożenie, aby stworzyć kształt, ale po prostu patrzyłem i próbowałem to powtórzyć.
najtrudniejsze jest ułożenie pierwszej warstwy startych buraków w kształcie naszego dziadka. Dalej jest łatwiej, rozłożyć starte ziemniaki na wierzchu formy, drobno posiekanego śledzia i małej cebuli, startej marchewki, startego jajka 1 i tajnego składnika startego soczystego zielonego jabłka (nadaje soczystości i delikatności naszej sałatce), możesz cokolwiek chcesz, ale zauważyłem, że więcej soku jest w odmianie Golden.
doprawiamy majonezem i ponownie warstwami tylko odwrotnie, jabłko, 1 jajko, marchew, śledź z cebulą, ziemniaki i buraki. Przykryj majonezem. Teraz najciekawsza część, zaczynamy rysować naszego dziadka, pamiętajcie, wszystko, co zostało użyte w sałatce!
robimy futro z buraków, futro z drobno startego żółtka, worek zabawek z startą marchewką, usta, nos, kij wycięty z buraków i marchwi i zakończyłem projekt malując wszystko majonezem. Smacznego i Wesołych Świąt!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g