Farfalle z filetem z kurczaka, orzeszkami piniowymi i pesto

włoskie danie obiadowe-wykwintne i niezwykłe. Przygotuj! Świeży, oryginalny i zdrowy włoski sos pesto najlepiej komponuje się z każdym makaronem, a z kurczakiem danie okazuje się jeszcze smaczniejsze i bardziej satysfakcjonujące. Orzeszki piniowe dodają oryginalnego akcentu. Spróbuj!
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 17 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 41 % 22 g
290 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Ugotuj filet z kurczaka, poczekaj, aż trochę ostygnie. Pokrój na kawałki średniej wielkości.

2. Umieść orzeszki piniowe na suchej patelni i smaż na złoty kolor.

3. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

4. Obierz i drobno posiekaj czosnek.

5. Przygotowanie sosu: włóż kolendrę, pietruszkę, bazylię, starty ser, posiekany czosnek do miski blendera. Dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, prażone orzeszki piniowe. Ubij wszystko.

6. Gotuj fartalle w osolonej wodzie (lub innym makaronie) zgodnie z zaleceniami producenta podanymi na opakowaniu. Odcedź wodę do miski i odstaw na bok, nie wylewaj.

7. Do makaronu połóż kawałki kurczaka, powstały sos, trochę wody, w której gotowano fartalle. Wymieszać.

8. Makaron z sosem ułożyć na porcjowanych talerzach, skropić oliwą z oliwek, udekorować ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Farfalle - 350   kcal/100g

Podobne przepisy