Śledź pod futrem kogut

Śledź pod futrem, ale nie zwykły, ale przynoszący szczęście w Nowym Roku! Śledź pod futrem to tradycyjne danie na stole noworocznym. W naszej rodzinie jest bardzo kochany i gotujemy go co roku-wcale się nie nudzi. Proponuję tym razem podać go w specjalny sposób - udekoruj sałatkę wizerunkiem koguta gospodarza przyszłego roku. I to musi przyczynić się do szczęścia w przyszłości :)
♥Solii♥+Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 33 % 8 g
132 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotuj ziemniaki, marchewkę, buraki i jajka. Ostudzić. Oczyść warzywa. Usuń skorupkę z jajek. Cebulę należy również obrać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój i oczyść śledzie. Usuń wszystkie kości z fileta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filet rybny w średniej wielkości kostkę. Ale nie zmniejszaj-lepiej, jeśli kawałki są średniej wielkości. Pokrój śledzie równomiernie na dnie salaterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj cebulę i połóż ją warstwą na śledziu. Pozostaw pół pierścienia cebuli do dekoracji gotowej sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obrane ziemniaki zetrzyj na cebuli na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj ziemniaki połową majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na majonez natrzyj trzy jajka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następna warstwa to starta marchewka. Delikatnymi ruchami równomiernie rozprowadź go na warstwie jaj. Odłóż mały kawałek marchewki na bok.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na marchewce potrzyj buraki, pozostawiając niewielką część w całości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj powstałą sałatkę pozostałym majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kawałki warzyw odstawione na później zetrzyj na grubej tarce. Najpierw odetnij dwa kółka z marchwi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Potrzyj żółtko i uformuj kontury koguta na powierzchni sałatki. Pokrój kółka marchewki na pół. Połóż trzy połówki na głowie koguta - będzie to grzebień. Z czwartego musisz wyciąć dwa trójkąty-mały i duży. Zrób dziób z mniejszego, umieść drugi pod dziobem do góry nogami-okazuje się, że bródka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z buraków rozłóż część ogona i oczu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Z startej marchewki uformuj środkową część ogona koguta, pół pierścienia cebuli przejdzie do dolnej części.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Z pozostałego białka musisz wyciąć owale-skrzydła koguta. Udekoruj sałatkę gałązkami koperku. Śledź pod futrem z wizerunkiem symbolu nadchodzącego roku jest gotowy! Włóż sałatkę do lodówki do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy