skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj ziemniaki, marchewkę, buraki i jajka. Ostudzić. Oczyść warzywa. Usuń skorupkę z jajek. Cebulę należy również obrać.
Krok 2:
Pokrój i oczyść śledzie. Usuń wszystkie kości z fileta.
Krok 3:
Pokrój filet rybny w średniej wielkości kostkę. Ale nie zmniejszaj-lepiej, jeśli kawałki są średniej wielkości. Pokrój śledzie równomiernie na dnie salaterki.
Krok 4:
Drobno posiekaj cebulę i połóż ją warstwą na śledziu. Pozostaw pół pierścienia cebuli do dekoracji gotowej sałatki.
Krok 5:
Obrane ziemniaki zetrzyj na cebuli na grubej tarce.
Krok 6:
Posmaruj ziemniaki połową majonezu.
Krok 7:
Na majonez natrzyj trzy jajka.
Krok 8:
Następna warstwa to starta marchewka. Delikatnymi ruchami równomiernie rozprowadź go na warstwie jaj. Odłóż mały kawałek marchewki na bok.
Krok 9:
Na marchewce potrzyj buraki, pozostawiając niewielką część w całości.
Krok 10:
Posmaruj powstałą sałatkę pozostałym majonezem.
Krok 11:
Kawałki warzyw odstawione na później zetrzyj na grubej tarce. Najpierw odetnij dwa kółka z marchwi.
Krok 12:
Potrzyj żółtko i uformuj kontury koguta na powierzchni sałatki. Pokrój kółka marchewki na pół. Połóż trzy połówki na głowie koguta - będzie to grzebień. Z czwartego musisz wyciąć dwa trójkąty-mały i duży. Zrób dziób z mniejszego, umieść drugi pod dziobem do góry nogami-okazuje się, że bródka.
Krok 13:
Z buraków rozłóż część ogona i oczu.
Krok 14:
Z startej marchewki uformuj środkową część ogona koguta, pół pierścienia cebuli przejdzie do dolnej części.
Krok 15:
Z pozostałego białka musisz wyciąć owale-skrzydła koguta. Udekoruj sałatkę gałązkami koperku. Śledź pod futrem z wizerunkiem symbolu nadchodzącego roku jest gotowy! Włóż sałatkę do lodówki do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g