gulasz z płuc

idealna opcja do przygotowania lekkiej wołowiny! Wiele gospodyń domowych przechodzi obok takiego produktu, jak lekka wołowina. I na próżno nadal radziłbym zwrócić na to uwagę, ponieważ dania są nie tylko smaczne, ale także ekonomiczne, to kolejny plus na korzyść płuc.
Jestem MarusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 8 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 20 % 3 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

najpierw musisz namoczyć płuco w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny, aby usunąć nadmiar krwi. W takim przypadku zmień wodę kilka razy. Płuczemy pod bieżącą wodą, pozwalamy wodzie spłynąć i kroimy na kawałki. Rozmiar zależy od tego, co przygotujemy. Do gulaszu pokroiłem płuco około 3×1. I wkładamy go do głębokiej patelni, a następnie wlewamy około 1 szklanki wody i dociskamy do góry pokrywką, która jest mniejsza niż średnica patelni. W ten sposób okazuje się, że płuco zostanie ugotowane w minimalnej ilości wody i zostanie całkowicie pokryte, dzięki pokrywce.
polecam również zagotować wodę w czajniku, ponieważ podczas gotowania należy dodać wodę. Gotuj płuco na umiarkowanie średnim ogniu przez 30 minut, okresowo sprawdzając, czy jest woda i dodając wymaganą ilość z czajnika. Jeśli pokroisz więcej kawałków, czas gotowania może się wydłużyć, około 10 minut.
gotuj płuco, jak napisano powyżej. Następnie marchewki starte na grubej tarce, posiekaną paprykę i cebulę, dodaj do światła i smaż trochę na oleju roślinnym, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy i gorącą wodę ( lub bulion) i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
przed końcem gotowania dodaj kolendrę, sól, pieprz i posiekany czosnek. Pod koniec gotowania posyp drobno posiekanymi ziołami.
gulasz z płuc można podawać z dowolnym dodatkiem, ryżem, makaronem, tłuczonymi ziemniakami lub nadal mogę zaoferować ziemniaki pieczone w rękawie. Pyszny i obfity obiad.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Płuca - 92   kcal/100g
  • Płuco wieprzowe - 85   kcal/100g
  • Płuco wołowe - 92   kcal/100g
  • Płuco cielęce - 90   kcal/100g

Podobne przepisy