skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz namoczyć płuco w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny, aby usunąć nadmiar krwi. W takim przypadku zmień wodę kilka razy. Płuczemy pod bieżącą wodą, pozwalamy wodzie spłynąć i kroimy na kawałki. Rozmiar zależy od tego, co przygotujemy. Do gulaszu pokroiłem płuco około 3×1. I wkładamy go do głębokiej patelni, a następnie wlewamy około 1 szklanki wody i dociskamy do góry pokrywką, która jest mniejsza niż średnica patelni. W ten sposób okazuje się, że płuco zostanie ugotowane w minimalnej ilości wody i zostanie całkowicie pokryte, dzięki pokrywce.
polecam również zagotować wodę w czajniku, ponieważ podczas gotowania należy dodać wodę. Gotuj płuco na umiarkowanie średnim ogniu przez 30 minut, okresowo sprawdzając, czy jest woda i dodając wymaganą ilość z czajnika. Jeśli pokroisz więcej kawałków, czas gotowania może się wydłużyć, około 10 minut.
gotuj płuco, jak napisano powyżej. Następnie marchewki starte na grubej tarce, posiekaną paprykę i cebulę, dodaj do światła i smaż trochę na oleju roślinnym, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy i gorącą wodę ( lub bulion) i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
przed końcem gotowania dodaj kolendrę, sól, pieprz i posiekany czosnek. Pod koniec gotowania posyp drobno posiekanymi ziołami.
gulasz z płuc można podawać z dowolnym dodatkiem, ryżem, makaronem, tłuczonymi ziemniakami lub nadal mogę zaoferować ziemniaki pieczone w rękawie. Pyszny i obfity obiad.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Płuca - 92 kcal/100g
- Płuco wieprzowe - 85 kcal/100g
- Płuco wołowe - 92 kcal/100g
- Płuco cielęce - 90 kcal/100g