zupa z ciecierzycy i pomidorów

niezbędne danie w chłodne dni-rozgrzewa i syci. Niedawno odkryłem ciecierzycę, a teraz próbuję gotować z nią różne potrawy. Taka pikantna zupa z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zup warzywnych i wszystkiego, co zdrowe. Więc chcę powiedzieć: gdzie jest moja duża łyżka?
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 72 % 28 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciecierzyca jest dokładnie spłukana i zalana wodą, pozostawiona na 10-12 godzin lub na noc.Zastąp wodę świeżą i gotuj groszek przez około 50 minut. Ciecierzyca powinna być miękka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i drobno posiekać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli nadal gotujesz ze świeżymi pomidorami, musisz je obrać i pokroić na kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać, pokroić na kawałki lub wycisnąć przez prasę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej patelnię olejem roślinnym, smaż cebulę na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Aby uzyskać bogatszy smak i kolor, możesz dodać kilka łyżek.łyżki koncentratu pomidorowego (czerwony). Sól, dodaj pieprz, kolendrę i czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odcedź bulion z gotowej ciecierzycy do osobnego naczynia i przenieś ciecierzycę do blendera. Dodaj warzywa na parze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystko na puree, dodając bulion do pożądanej gęstości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed podaniem dodaj strome, grzanki lub grzanki do każdego talerza. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy