połówki jajek nadziewane tartym serem

to danie ozdobi każdy stół. Bardzo ładne, smaczne, szybkie.
AlexinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 12 g
tłuszcze 58 % 18 g
węglowodany 3 % 1 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

jajko kurze 5 szt.
majonez 1 łyżka
sól 1 zrębki.
ser Rosyjski 25g
śmietana 1 łyżka
ugotuj 5 jajek (po zagotowaniu wody musisz gotować jajka przez kolejne 5 minut).
aby jajka ostygły szybciej, musisz spuścić gorącą wodę z rondla i kilkakrotnie napełnić je lodowatą wodą z kranu.
następnie obieramy ze skorupy, nożem dzielimy je dokładnie na kawałki, wyjmujemy żółtka.
na oddzielnym talerzu od żółtek trzy sery na średniej tarce ( aby nie były zbyt duże, ale nie za małe ), dodaj śmietanę (nadaje się zarówno do domu, jak i do sklepu. Ale ze sklepem będzie smaczniej. ) i dokładnie wymieszaj starty ser ze śmietaną. (W tym przypadku sól nie jest potrzebna. Okazuje się więc bardzo smaczne. )
wracamy do żółtek.
na talerzu z żółtkami wlej majonez, sól i dobrze zmiażdż tę mieszankę żółtek widelcem.
następnie nadziewamy połówki tą mieszanką i posypujemy startym serem.
to wszystko, danie jest gotowe!
smacznego!

P. S: jest też inna opcja.
jest równie smaczny.
zamiast posypać serem na wierzchu, starty ser można dodać do mieszanki żółtkowej.

warto spróbować

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy