skład / składniki
metoda gotowania
jajko kurze 5 szt.
majonez 1 łyżka
sól 1 zrębki.
ser Rosyjski 25g
śmietana 1 łyżka
ugotuj 5 jajek (po zagotowaniu wody musisz gotować jajka przez kolejne 5 minut).
aby jajka ostygły szybciej, musisz spuścić gorącą wodę z rondla i kilkakrotnie napełnić je lodowatą wodą z kranu.
następnie obieramy ze skorupy, nożem dzielimy je dokładnie na kawałki, wyjmujemy żółtka.
na oddzielnym talerzu od żółtek trzy sery na średniej tarce ( aby nie były zbyt duże, ale nie za małe ), dodaj śmietanę (nadaje się zarówno do domu, jak i do sklepu. Ale ze sklepem będzie smaczniej. ) i dokładnie wymieszaj starty ser ze śmietaną. (W tym przypadku sól nie jest potrzebna. Okazuje się więc bardzo smaczne. )
wracamy do żółtek.
na talerzu z żółtkami wlej majonez, sól i dobrze zmiażdż tę mieszankę żółtek widelcem.
następnie nadziewamy połówki tą mieszanką i posypujemy startym serem.
to wszystko, danie jest gotowe!
smacznego!
P. S: jest też inna opcja.
jest równie smaczny.
zamiast posypać serem na wierzchu, starty ser można dodać do mieszanki żółtkowej.
warto spróbować
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g