kalafior pachnący
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Kalafior zdemontuj na kości i gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Wrzuć do durszlaka. Przenieś do dużego rondla. Obierz paprykę z nasion, obierz czosnek i podziel na plasterki. Przełóż przez maszynę do mięsa (lub zmiel w blenderze) pomidory, paprykę, pietruszkę i czosnek. Wlej tę mieszaninę do kalafiora. Dodaj olej roślinny, ocet, sól i cukier.
Krok 2:

Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Układamy w sterylnych słoikach i natychmiast zwijamy.
Krok 3:

Odwróć i zawiń, aż całkowicie ostygnie. Wydajność: 10 słoików po 500 gramów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g

