kalafior pachnąca sałatka na zimę

różne warzywa dla smakoszy. Niesamowity zapach i smak! Przepis jest bardzo łatwy do przygotowania. Ulubiona sałatka mojego syna, gotuję od kilku lat.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 55 % 6 g
60 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kalafior zdemontuj na kości i gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Wrzuć do durszlaka. Przenieś do dużego rondla. Obierz paprykę z nasion, obierz czosnek i podziel na plasterki. Przełóż przez maszynę do mięsa (lub zmiel w blenderze) pomidory, paprykę, pietruszkę i czosnek. Wlej tę mieszaninę do kalafiora. Dodaj olej roślinny, ocet, sól i cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Układamy w sterylnych słoikach i natychmiast zwijamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odwróć i zawiń, aż całkowicie ostygnie. Wydajność: 10 słoików po 500 gramów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy