Sałatka Złoty kogucik

oryginalna sałatka na świąteczną ucztę. Zaskocz rodzinę i przyjaciół! Pyszna i nietypowa sałatka z prostych składników. A dzieci chętnie pomagają go przygotować. Byłby to również bardzo ciekawy i twórczy proces. A smak dzięki orzechom włoskim i suszonym śliwkom okazuje się niesamowity i dość wyrafinowany.
MargotAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 28 % 8 g
183 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Ugotuj warzywa i jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomyśl z wyprzedzeniem i narysuj szablon Koguta do sałatki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj buraki na drobnej tarce i pozostaw na sicie, aby stek sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Suszone śliwki zalać wrzącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Orzechy włoskie lekko opiekaj na patelni i zmiażdż.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z buraków wyciśnij resztki soku. Gotowane na parze miękkie suszone śliwki pokroić w kostkę, połączyć z burakami, posolić do smaku i wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zgodnie ze wzorem koguta na odpowiednim naczyniu uformuj podstawę sałatki z buraków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj warstwę buraków warstwą majonezu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W gotowanych jajach oddziel żółtka od białek. Posiekaj żółtko w wygodny sposób i połóż warstwę posiekanego żółtka na majonezie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Lekko posyp żółtka kruszonymi orzechami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce i ułóż obfitą warstwę na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na wierzch i po bokach obficie posmaruj sałatkę majonezem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj białko i marchewkę na drobnej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nałóż warstwę startego białka ze wszystkich stron. Zaznacz kontury elementów projektu na sałatce-przegrzebek, dziób, bródkę itp.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posiekaną marchewką udekoruj przegrzebek i bródkę. Ułóż dziób startym serem, policzek posiekanym żółtkiem. Posyp trochę żółtkiem szyi.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zrób oko z oliwek, udekoruj oczy i szyję liśćmi pietruszki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udekoruj danie pomidorkami koktajlowymi i liśćmi pietruszki. Pozostaw sałatkę na chwilę w lodówce i podawaj na świątecznym stole. Powodzenia w Nowym Roku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy