skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Ugotuj warzywa i jajka.
Krok 2:
Pomyśl z wyprzedzeniem i narysuj szablon Koguta do sałatki.
Krok 3:
Zetrzyj buraki na drobnej tarce i pozostaw na sicie, aby stek sok.
Krok 4:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 5:
Suszone śliwki zalać wrzącą wodą.
Krok 6:
Orzechy włoskie lekko opiekaj na patelni i zmiażdż.
Krok 7:
Z buraków wyciśnij resztki soku. Gotowane na parze miękkie suszone śliwki pokroić w kostkę, połączyć z burakami, posolić do smaku i wymieszać.
Krok 8:
Zgodnie ze wzorem koguta na odpowiednim naczyniu uformuj podstawę sałatki z buraków.
Krok 9:
Posmaruj warstwę buraków warstwą majonezu.
Krok 10:
W gotowanych jajach oddziel żółtka od białek. Posiekaj żółtko w wygodny sposób i połóż warstwę posiekanego żółtka na majonezie.
Krok 11:
Lekko posyp żółtka kruszonymi orzechami.
Krok 12:
Zetrzyj ser na drobnej tarce i ułóż obfitą warstwę na wierzchu.
Krok 13:
Na wierzch i po bokach obficie posmaruj sałatkę majonezem.
Krok 14:
Zetrzyj białko i marchewkę na drobnej tarce.
Krok 15:
Nałóż warstwę startego białka ze wszystkich stron. Zaznacz kontury elementów projektu na sałatce-przegrzebek, dziób, bródkę itp.
Krok 16:
Posiekaną marchewką udekoruj przegrzebek i bródkę. Ułóż dziób startym serem, policzek posiekanym żółtkiem. Posyp trochę żółtkiem szyi.
Krok 17:
Zrób oko z oliwek, udekoruj oczy i szyję liśćmi pietruszki.
Krok 18:
Udekoruj danie pomidorkami koktajlowymi i liśćmi pietruszki. Pozostaw sałatkę na chwilę w lodówce i podawaj na świątecznym stole. Powodzenia w Nowym Roku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g