gęsta zupa z czerwonej soczewicy i ciecierzycy

pyszna, aromatyczna, zdrowa zupa. I nasyci i podniesie nastrój! Możesz gotować na mięsie, kurczaku, indyku i bulionie warzywnym. W dni postu możesz ugotować tę zupę na bulionie warzywnym, wkładając marchewkę, cebulę, pomidory bez smażenia. Każdy znajdzie swoją opcję. Gotowanie nie jest trudne, najważniejsze jest, aby nie zapomnieć o moczeniu ciecierzycy przez noc. Czas gotowania jest wskazany bez uwzględnienia namaczania ciecierzycy
SkazkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 6 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 40 % 6 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciecierzyca moczyć w zimnej wodzie przez noc

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso (mam jagnięcinę, ale lepiej smakuje z kurczakiem lub indykiem) zalać wodą i gotować do miękkości z korzeniami i przyprawami. Odcedź gotowy bulion. Ciecierzycę odcedzić, włożyć do bulionu i gotować 20 minut po ugotowaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czerwoną soczewicę opłukać, odsączyć, dodać do ciecierzycy, gotować 10 min. w tym czasie ugotować smażenie

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki pokroić w kwadraty i usmażyć na oleju

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cebulę pokrojoną w kwadraty, podsmaż

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy do patelni (dodałem suszone warzywa, lepiej dodać świeże pod koniec gotowania zupy). Wymieszaj, podsmaż trochę i dodaj do bulionu z ciecierzycą i soczewicą. Gotować 10 min. dodać pokrojone porcje mięsa, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć i odstawić na chwilę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy