skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciecierzyca moczyć w zimnej wodzie przez noc
Krok 2:
Mięso (mam jagnięcinę, ale lepiej smakuje z kurczakiem lub indykiem) zalać wodą i gotować do miękkości z korzeniami i przyprawami. Odcedź gotowy bulion. Ciecierzycę odcedzić, włożyć do bulionu i gotować 20 minut po ugotowaniu.
Krok 3:
Czerwoną soczewicę opłukać, odsączyć, dodać do ciecierzycy, gotować 10 min. w tym czasie ugotować smażenie
Krok 4:
Marchewki pokroić w kwadraty i usmażyć na oleju
Krok 5:
Dodaj cebulę pokrojoną w kwadraty, podsmaż
Krok 6:
Dodaj pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy do patelni (dodałem suszone warzywa, lepiej dodać świeże pod koniec gotowania zupy). Wymieszaj, podsmaż trochę i dodaj do bulionu z ciecierzycą i soczewicą. Gotować 10 min. dodać pokrojone porcje mięsa, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć i odstawić na chwilę.
Krok 7:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g