Idealny ryż w 15 minut

idealny dodatek! Ryż z sezamem w 15 minut. Sezam jest bardzo dobrym dodatkiem do ryżu. Idealny do krewetek w sosie śmietanowym.
MilanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 53 % 8 g
95 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

wlej 1-2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej oliwy z oliwek) do rondla z grubym dnem.
dodaj 1 łyżkę sezamu, podgrzej 1 minutę.
dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, podgrzej 1 minutę( ważne jest, aby czosnek się nie przypalił, w przeciwnym razie będzie gorzki)
dodaj 1 szklankę ryżu (lepiej szlifowane basmati) i szczyptę soli. Wszystko wymieszaj, trochę rozgrzej.
wlej 2 szklanki wrzącej wody. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do niskiego poziomu. Zamknij szczelnie pokrywkę i gotuj przez 10 minut.
spróbuj ryżu. Jeśli jest gotowy, dodaj ciepło i odparuj pozostałą wodę.
to wszystko, nasz dodatek jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy