skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nasmaruj naczynie olejem roślinnym. Obrane gotowane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce i ułożyć równą warstwą.Sól, pieprz, skrop olejem roślinnym.
Krok 2:
Na ziemniakach połóż warstwę drobno posiekanej cebuli zmieszanej z 2 łyżkami majonezu.
Krok 3:
Na cebulę połóż surową marchewkę startą na grubej tarce zmieszaną z 2 łyżkami majonezu.
Krok 4:
Na marchewce połóż ugotowane buraki starte na grubej tarce i zmieszane z 2 łyżkami majonezu.
Krok 5:
Jabłko, obrane i wydrążone, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z 2 łyżkami majonezu i ułożyć na burakach.
Krok 6:
Na wierzchu jabłka ułóż drobno posiekany czosnek zmieszany z 2 łyżkami majonezu.
Krok 7:
Drobno posiekaj białko jaja i wymieszaj z 3 łyżkami majonezu. Ułóż na wierzchu czosnku.
Krok 8:
Starannie ułożone warstwy posyp żółtkiem. Możesz ozdobić zielenią.
Krok 9:
Włóż gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g