ciasto warzywne

gotowane warzywa szybko się gotują. Pożywne i zdrowe! Danie jest pyszne. Nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. Niedrogi i niezwykły.
lanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 57 % 16 g
węglowodany 32 % 9 g
184 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nasmaruj naczynie olejem roślinnym. Obrane gotowane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce i ułożyć równą warstwą.Sól, pieprz, skrop olejem roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na ziemniakach połóż warstwę drobno posiekanej cebuli zmieszanej z 2 łyżkami majonezu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na cebulę połóż surową marchewkę startą na grubej tarce zmieszaną z 2 łyżkami majonezu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na marchewce połóż ugotowane buraki starte na grubej tarce i zmieszane z 2 łyżkami majonezu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłko, obrane i wydrążone, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z 2 łyżkami majonezu i ułożyć na burakach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na wierzchu jabłka ułóż drobno posiekany czosnek zmieszany z 2 łyżkami majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj białko jaja i wymieszaj z 3 łyżkami majonezu. Ułóż na wierzchu czosnku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Starannie ułożone warstwy posyp żółtkiem. Możesz ozdobić zielenią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy