skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój aveluk, a następnie spłucz trzy razy w ciepłej wodzie.
2. Napełnij aveluk zimną wodą, umieść garnek na kuchence, zagotuj.
3. W tym czasie opłucz bulgur i obierz ziemniaki, pokrój je w duże kostki.
4. Zmniejsz ogrzewanie, włóż sól, bulgur, wlej olej roślinny(1 łyżka stołowa).
5. Włóż ziemniaki do przyszłej zupy, gotuj do miękkości.
6. Wyjmij połowę ugotowanych ziemniaków, zetrzyj tłuczkiem do puree, włóż z powrotem.
7. Podczas gotowania ziemniaków obierz cebulę, drobno posiekaj.
8. Rozgrzej pozostały olej roślinny na patelni, usmaż w nim cebulę na złoty kolor.
9. Dodaj czerwoną paprykę do cebuli, wymieszaj i włóż wszystko razem do zupy.
10. Gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj zmielone orzechy i całe suszone śliwki do zupy.
11. Włóż drobno posiekany czosnek do zupy, wymieszaj, zdejmij z ognia.
zupa jest gotowa i możesz wezwać rodzinę do stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Aveluk - 19 kcal/100g