zupa aveluk z orzechami i suszonymi śliwkami

Przygotuj obfitą ormiańską zupę o niezwykłym smaku! Zaskocz rodzinę! Zupełnie inna niż zwykłe pierwsze dania, ta zupa może zająć godne miejsce w każdej kolekcji przepisów na pyszne i ciekawe dania. Połączenie składników jest udane i harmonijne-wszystko na miejscu, wszystko jest bardzo smaczne!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 48 % 10 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Pokrój aveluk, a następnie spłucz trzy razy w ciepłej wodzie.
2. Napełnij aveluk zimną wodą, umieść garnek na kuchence, zagotuj.
3. W tym czasie opłucz bulgur i obierz ziemniaki, pokrój je w duże kostki.
4. Zmniejsz ogrzewanie, włóż sól, bulgur, wlej olej roślinny(1 łyżka stołowa).
5. Włóż ziemniaki do przyszłej zupy, gotuj do miękkości.
6. Wyjmij połowę ugotowanych ziemniaków, zetrzyj tłuczkiem do puree, włóż z powrotem.
7. Podczas gotowania ziemniaków obierz cebulę, drobno posiekaj.
8. Rozgrzej pozostały olej roślinny na patelni, usmaż w nim cebulę na złoty kolor.
9. Dodaj czerwoną paprykę do cebuli, wymieszaj i włóż wszystko razem do zupy.
10. Gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj zmielone orzechy i całe suszone śliwki do zupy.
11. Włóż drobno posiekany czosnek do zupy, wymieszaj, zdejmij z ognia.

zupa jest gotowa i możesz wezwać rodzinę do stołu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Aveluk - 19   kcal/100g

Podobne przepisy