skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Drobno posiekaj cebulę.
Krok 2:
Posiekaj czosnek.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Smaż warzywa na oleju roślinnym do miękkości.
Krok 4:
Przełóż piersi z kurczaka przez maszynę do mięsa.
Krok 5:
Drobno posiekaj koperek.
Krok 6:
Dodaj schłodzone warzywa, zioła, jajka, przyprawy i sól do mięsa mielonego.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Nasmaruj blachę do pieczenia lub formę olejem roślinnym. Umieść szklankę wody na środku formy i umieść mięso mielone wokół szklanki. Pokrój jajka na pół wzdłuż do dekoracji.
Krok 9:
Połóż jajka na pierścieniu, ścięte w dół, lekko naciskając rękami. Usuń szklankę.
Krok 10:
Ciasto pokroić w paski. Lub udekoruj według własnego uznania.
Krok 11:
Wytnij liście z pasków.
Krok 12:
Wytnij gwiazdki z pasków.
Krok 13:
Ułóż paski na pierścieniu i wsuń końcówki pod mięso mielone.
Krok 14:
Ułóż paski na dole pierścienia.
Krok 15:
Zwilż gwiazdki wodą.
Krok 16:
Przyklej gwiazdki do pasków.
Krok 17:
Ubij jajko i posmaruj powierzchnię ciasta.
Krok 18:
Piec przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ostudzić i podawać. Smacznego i Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g