przekąska aveluk z matsuna

oryginalna przekąska w stylu ormiańskim na świąteczną ucztę! Myślisz, że nowy i niezwykły gotować na świątecznym stole? Ja też zadałem to pytanie i znalazłem taki oryginalny przepis na tradycyjne danie ormiańskie. Aveluk to dziki (koński) szczaw, wstępnie suszony w warkoczach. W procesie suszenia ulega fermentacji, tracąc gorycz, ale jednocześnie nabiera ciekawego i osobliwego smaku. Spróbuj gotowanej sałatki aveluk z sosem na bazie matsuny (matsoni). To jest pyszne!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
36 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Moczyć warkocz aveluk we wrzącej wodzie przez 15 minut, a następnie wrzucić trawę do durszlaka i wycisnąć.
2. Pokrój namoczony warkocz na kawałki 5 cm, Usuń grube i twarde łodygi, ponownie namocz aveluk w wodzie na 15 minut i wrzuć do durszlaka, wyciśnij, opłucz w zimnej wodzie i ponownie wyciśnij.
3. Przygotowany aveluk włóż do rondla, zalej zimną wodą, podpal i gotuj po gotowaniu przez 15 minut (do miękkości).
4. Włóż ugotowany aveluk do durszlaka, a gdy trochę ostygnie, wyciśnij nadmiar wilgoci.
5. Obierz czosnek, drobno posiekaj lub wyciśnij przez prasę.
6. Dodaj czosnek do maconi, włóż tam sól, pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj.
7. Dodaj sos do całkowicie schłodzonego aveluka, dobrze wymieszaj.
8. Połóż liść sałaty na talerzu, połóż na nim sos aveluk.
9. Udekoruj sałatkę świeżo posiekanymi ziołami i ziarnami granatu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Matzoni - 38   kcal/100g
  • Aveluk - 19   kcal/100g

Podobne przepisy