skład / składniki
metoda gotowania
1. Moczyć warkocz aveluk we wrzącej wodzie przez 15 minut, a następnie wrzucić trawę do durszlaka i wycisnąć.
2. Pokrój namoczony warkocz na kawałki 5 cm, Usuń grube i twarde łodygi, ponownie namocz aveluk w wodzie na 15 minut i wrzuć do durszlaka, wyciśnij, opłucz w zimnej wodzie i ponownie wyciśnij.
3. Przygotowany aveluk włóż do rondla, zalej zimną wodą, podpal i gotuj po gotowaniu przez 15 minut (do miękkości).
4. Włóż ugotowany aveluk do durszlaka, a gdy trochę ostygnie, wyciśnij nadmiar wilgoci.
5. Obierz czosnek, drobno posiekaj lub wyciśnij przez prasę.
6. Dodaj czosnek do maconi, włóż tam sól, pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj.
7. Dodaj sos do całkowicie schłodzonego aveluka, dobrze wymieszaj.
8. Połóż liść sałaty na talerzu, połóż na nim sos aveluk.
9. Udekoruj sałatkę świeżo posiekanymi ziołami i ziarnami granatu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Granat - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Matzoni - 38 kcal/100g
- Aveluk - 19 kcal/100g