skład / składniki
metoda gotowania
1. Śliwki umyć, zalać wrzącą wodą przez 10 minut, spuścić wodę, suszone śliwki osuszyć i pokroić w kostkę.
2. Awokado umyć, osuszyć, obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę.
3. Jajka gotować do miękkości, schłodzić, obrać i pokroić w kostkę lub paski.
4. Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
5. Zmiel pistacje (zachowaj trochę posiekanych pistacji do dekoracji).
usuń skórę z wędzonego kurczaka, oddziel mięso od kości, pokrój filet z kurczaka w kostkę.
umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj (zostaw kilka liści do dekoracji).
w salaterce wymieszaj suszone śliwki, kurczaka, pistacje, pietruszkę, jajka, ogórki, awokado, dodaj majonez, sałatkę jeszcze raz dobrze wymieszaj, udekoruj posiekanymi pistacjami i liśćmi pietruszki.
SMACZNEGO!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g