skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Opłucz ryż, aż woda będzie przezroczysta, gotuj język do miękkości. Przygotuj rondel z 3 litrami wody lub bulionu mięsnego. Uwaga: zupa będzie znacznie bardziej sycąca i bogatsza, jeśli zostanie ugotowana nie na wodzie, ale na bulionie mięsnym. Jeśli nie ma naturalnego bulionu mięsnego (pozostałego po ugotowaniu mięsa), możesz zrobić bulion na kostce bulionowej (1 szt. na patelnię) lub ugotować go na kościach wieprzowych lub wołowych (z zupy są następnie dostępne
Krok 2:
Gotowanie języka: dokładnie spłucz język, odetnij resztki Gore. Wlej gorącą wodę do rondla, opuść język, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. Następnie spuść wodę, wlej nową i dalej gotuj, aż będzie gotowa. Dzieje się tak, aby wszystkie nieprzyjemne zapachy zniknęły z mięsa. Czas gotowania zależy od wielkości i wieku języka-cielę ma czas na gotowanie w ciągu 1-1,5 godziny, a język dorosłego zwierzęcia może gotować do 4 godzin.
Krok 3:
30 minut przed końcem gotowania możesz dodać marchewkę i cebulę do bulionu, a także liść laurowy i ziarna pieprzu. Musisz posolić język na krótko przed końcem gotowania. Gotowość języka jest sprawdzana widelcem-przebij czubek języka, jeśli sok jest mętny, musisz jeszcze trochę gotować, jeśli sok jest przezroczysty, język jest gotowy. Wyjmij język z bulionu i zanurz na kilka minut. w zimnej wodzie, aby łatwiej było go obrać.
Krok 4:
W czasie gotowania języka można przygotować warzywa-cebulę, marchewkę, ziemniaki obrać i opłukać. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój ziemniaki w kostkę. Pokrój również ogórki w kostkę.
Krok 5:
Po ugotowaniu języka podpal garnek z wodą lub bulionem mięsnym. Oczyść język ze skóry, pokrój również w kostkę.
Krok 6:
Ogórki dusić odrobiną bulionu. Marchewki z cebulą (oddzielnie od gurts) Pass na złoty kolor.
Krok 7:
Gdy woda/bulion się zagotuje, dodaj ziemniaki, gdy się zagotuje, dodaj ryż. Gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Następnie dodaj ogórki, a następnie usmaż cebulę i marchewkę, gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie dodaj solankę ogórkową, liść laurowy, pieprz. W razie potrzeby dodaj wodę. Gotuj przez 10 minut. Następnie wyłącz ogień i pozwól zupie parzyć pod pokrywką przez kolejne 10 minut.
Krok 8:
Smacznego!
wskazówka: kupując język, nie staraj się kupować języka o bardzo dużych rozmiarach, ponieważ może pochodzić od starego zwierzęcia. Będzie musiał gotować przez bardzo długi czas, a pod koniec gotowania praktycznie nie będzie w nim składników odżywczych. Poza tym wiadomo, że w młodym języku cielęcym, jak w każdym młodym mięsie, jest znacznie więcej składników odżywczych i witamin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Język wieprzowy - 165 kcal/100g