jajka faszerowane kawiorem gromadnika
skład / składniki
7
porcje:
metoda gotowania
1. Zagotuj jajka, dla których zalej je zimną wodą, zagotuj i gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie zalej jajka lodowatą wodą na kilka minut - pozwoli to dobrze je obrać. Niech jajka ostygną.
2. Jajka obrać, pokroić na połówki, wyjąć żółtka i włożyć do miski.
3. Przetrzyj żółtka przez drobne sito.
4. Z każdej połówki białka Wytnij jego część, powiększając wgłębienie nadzienia. Zetrzyj wycięte kawałki białka na drobnej tarce i wymieszaj z żółtkami.
5. Dodaj majonez do mieszanki białek i żółtek.
6. Rozłóż kawior gromadnika.
7. Wszystko dokładnie wymieszaj.
8. Umieść nadzienie w połówkach białka.
9. Udekoruj świeżymi ziołami.
włóż gotową przekąskę na 1 godzinę do lodówki, po czym możesz ją podać na świątecznym stole!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kawior gromadnika - 365 kcal/100g