Egg-stóp Drink
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
z cukrem i solą ubij żółtka. Wlej do nich pół litra mleka i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut.
ważne jest, aby nie doprowadzać masy do wrzenia i stale mieszać trzepaczką. Masa jaja zwiększy swoją objętość i zmieni kolor na biały.
Usuń z ognia. Podgrzej pozostałe mleko i śmietanę z gałką muszkatołową, połącz obie masy, dopraw cukrem waniliowym (opcjonalnie).
schłodzić przed podaniem w lodówce (najlepiej na noc).
podawaj schłodzone nogi Egg.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g