Egg-stóp Drink

co za Nowy Rok bez tego napoju! Spróbuj! Tradycyjny świąteczny lub noworoczny napój serwowany w Ameryce i Europie to egg-nog lub egg-nog.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 38 % 9 g
185 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 30 min

z cukrem i solą ubij żółtka. Wlej do nich pół litra mleka i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut.

ważne jest, aby nie doprowadzać masy do wrzenia i stale mieszać trzepaczką. Masa jaja zwiększy swoją objętość i zmieni kolor na biały.

Usuń z ognia. Podgrzej pozostałe mleko i śmietanę z gałką muszkatołową, połącz obie masy, dopraw cukrem waniliowym (opcjonalnie).

schłodzić przed podaniem w lodówce (najlepiej na noc).

podawaj schłodzone nogi Egg.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy