teściowa kluska

delikatny makaron dla miłośników pysznego jedzenia! Kalorii jest bardzo mało. Szybko, szybko i smacznie!
NatochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 24 % 5 g
120 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min
ubij jajka wodą, solą, dodaj skrobię/mąkę i ponownie ubij (mniej więcej jak omlet). Podgrzewamy patelnię nieprzywierającą (nie smarujemy olejem) i pieczemy cienkie naleśniki. Schłodzone naleśniki są zwinięte w rurkę i pokrojone w poprzek, aby uzyskać cienki i długi makaron.

Wrzuć pokrojony makaron do ciepłego bulionu, posyp świeżymi ziołami (w razie potrzeby możesz dodać kawałki kurczaka!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy