skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć całą flądrę na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Jeśli masz mrożoną rybę, wyjmij ją z zamrażarki i pozostaw do całkowitego rozmrożenia w temperaturze pokojowej. W przepisie użyto świeżej ryby, więc czas gotowania jest wskazany bez uwzględnienia rozmrażania. Aby przyspieszyć rozmrażanie, zanurz flądrę w chłodnej wodzie i pozostaw do rozmrożenia.
Krok 2:
Jak kroić flądrę do smażenia? Wypatrosz flądrę i usuń skrzela. W razie potrzeby głowę i płetwy można odciąć, nie zrobiłem tego i usmażyłem rybę tak, jak jest. Umyj flądrę pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz papierowymi serwetkami. Marynujemy ryby, więc nadmiar wilgoci należy usunąć.
Krok 3:
Wykonaj płytkie nacięcia na rybie po obu stronach. Natrzyj flądrę odrobiną soli, posyp mieszanką mielonej papryki, a także dowolnymi ulubionymi przyprawami. Użyłam suchych ziół prowansalskich, które zawierają rozmaryn, tymianek, bazylię, majeranek, pietruszkę i oregano, wszystkie świetnie komponują się z rybami morskimi. Skrop sokiem z cytryny na wierzchu.
Krok 4:
Odwróć tuszę na drugą stronę i zrób to samo. Pozostaw rybę w ten sposób na 15-20 minut, to wystarczy, aby delikatne mięso marynowało się do pożądanego stopnia.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem (możesz użyć mniej niż wskazano w przepisie). Podgrzej i wyślij flądrę do smażenia. Najpierw usmaż ciemną stronę. Ustaw ogień na kuchence na średnim poziomie, pozostaw rybę na 10-12 minut. Ale upewnij się, że nic się nie pali.
Krok 6:
Następnie za pomocą szpatułki Odwróć flądrę na drugą stronę i gotuj tyle samo (około 10 minut.) Należy pamiętać, że czas smażenia zależy od mocy i rodzaju kuchenki, jakości i grubości patelni.
Krok 7:
Ponownie posyp gotową rybę sokiem z cytryny i pieprzem, jeśli chcesz. Flądrę można podawać w całości ze świeżymi warzywami lub liśćmi sałaty.
Krok 8:
Dla wygody podziel gotową rybę na porcje i podawaj, aż ostygnie!
flądra sama w sobie jest dużą rybą, więc jeśli zdecydujesz się usmażyć ją w całości, wybierz dużą patelnię o średnicy co najmniej 28 cm.
istnieje druga opcja smażenia całej tuszy. Po marynowaniu obtocz flądrę w mące i wyślij dalej do smażenia. Bardziej podoba mi się smażona ryba bez mąki, więc częściej gotuję w ten sposób.
wspaniała i bardzo smaczna ryba, koniecznie spróbuj!
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Flądra wędzona na gorąco - 192 kcal/100g
- Flądra gotowana - 103 kcal/100g
- Flądra świeża - 83 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g