flądra smażona na patelni w całości

najsmaczniejsza i umiarkowanie łatwa kolacja dla całej rodziny! Cała flądra smażona na patelni okazuje się niezwykle soczysta i apetyczna! Ze względu na to, że w tej rybie nie ma kości, można ją bezpiecznie podawać dziecku. Do gotowania wymaga minimum składników, nadaje się do chudego stołu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 0 % 0 g
160 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć całą flądrę na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Jeśli masz mrożoną rybę, wyjmij ją z zamrażarki i pozostaw do całkowitego rozmrożenia w temperaturze pokojowej. W przepisie użyto świeżej ryby, więc czas gotowania jest wskazany bez uwzględnienia rozmrażania. Aby przyspieszyć rozmrażanie, zanurz flądrę w chłodnej wodzie i pozostaw do rozmrożenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak kroić flądrę do smażenia? Wypatrosz flądrę i usuń skrzela. W razie potrzeby głowę i płetwy można odciąć, nie zrobiłem tego i usmażyłem rybę tak, jak jest. Umyj flądrę pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz papierowymi serwetkami. Marynujemy ryby, więc nadmiar wilgoci należy usunąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wykonaj płytkie nacięcia na rybie po obu stronach. Natrzyj flądrę odrobiną soli, posyp mieszanką mielonej papryki, a także dowolnymi ulubionymi przyprawami. Użyłam suchych ziół prowansalskich, które zawierają rozmaryn, tymianek, bazylię, majeranek, pietruszkę i oregano, wszystkie świetnie komponują się z rybami morskimi. Skrop sokiem z cytryny na wierzchu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odwróć tuszę na drugą stronę i zrób to samo. Pozostaw rybę w ten sposób na 15-20 minut, to wystarczy, aby delikatne mięso marynowało się do pożądanego stopnia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem (możesz użyć mniej niż wskazano w przepisie). Podgrzej i wyślij flądrę do smażenia. Najpierw usmaż ciemną stronę. Ustaw ogień na kuchence na średnim poziomie, pozostaw rybę na 10-12 minut. Ale upewnij się, że nic się nie pali.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie za pomocą szpatułki Odwróć flądrę na drugą stronę i gotuj tyle samo (około 10 minut.) Należy pamiętać, że czas smażenia zależy od mocy i rodzaju kuchenki, jakości i grubości patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie posyp gotową rybę sokiem z cytryny i pieprzem, jeśli chcesz. Flądrę można podawać w całości ze świeżymi warzywami lub liśćmi sałaty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dla wygody podziel gotową rybę na porcje i podawaj, aż ostygnie!

flądra sama w sobie jest dużą rybą, więc jeśli zdecydujesz się usmażyć ją w całości, wybierz dużą patelnię o średnicy co najmniej 28 cm.

istnieje druga opcja smażenia całej tuszy. Po marynowaniu obtocz flądrę w mące i wyślij dalej do smażenia. Bardziej podoba mi się smażona ryba bez mąki, więc częściej gotuję w ten sposób.

wspaniała i bardzo smaczna ryba, koniecznie spróbuj!

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Flądra wędzona na gorąco - 192   kcal/100g
  • Flądra gotowana - 103   kcal/100g
  • Flądra świeża - 83   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy