skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kurczaka na patelni? Przygotuj wymagane składniki. W razie potrzeby rozmrozić piersi. Jaja kurze umyć i wytrzeć do sucha. Wlej mąkę do płaskiego talerza, potrzebujemy jej do panierowania.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na 3 plastry. Plastry powinny być całe i cieńsze. Lekko ubij każdy kawałek młotkiem.
Krok 3:
Sól, pieprz mięso.
Krok 4:
W przypadku jaj oddziel białka od żółtek.
Krok 5:
Ubij żółtka łyżką zimnej wody.
Krok 6:
Białka ubij osobno mikserem ze szczyptą soli w stabilną, przewiewną pianę.
Krok 7:
Najpierw zanurz każdy plasterek kurczaka w ubitych żółtkach.
Krok 8:
Następnie zwiń filety z obu stron w mące pszennej.
Krok 9:
A na koniec zanurz kurczaka w ubitych białkach, uważając, aby mięso było całkowicie pokryte ubitymi białkami.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż na nim kotlety z kurczaka.
Krok 11:
Smaż kurczaka na średnim ogniu przez około 2-4 minuty z każdej strony, aż będzie złoty.
Krok 12:
W rezultacie powinny być złote kotlety z przewiewną skórką i delikatnym mięsem z kurczaka. Bardzo smaczne! Smacznego!
zrobiłem wiele różnych kotletów, jednak te nie wyglądają jak żadna z opcji.
w razie potrzeby możesz posypać kurczaka mieszanką przypraw do kurczaka.
podczas smażenia ubite białko nie rozprzestrzenia się, ale zamienia się w złotą, puszystą skorupę, która całkowicie pokrywa mięso z kurczaka i zapobiega parowaniu nadmiaru wilgoci z kotletów.
kotlety najlepiej jeść od razu, gdy są gorące. Ale następnego dnia nie tracą swoich właściwości po podgrzaniu.
kotlety z kurczaka można podawać z dowolnym dodatkiem. Mogą to być ziemniaki (puree lub kawałki), gotowany ryż lub kasza gryczana, a także makaron. Lub sałatka ze świeżych warzyw.
ten sam przepis może zrobić kotlety z indyka lub wieprzowiny. Wystarczy pokonać wieprzowinę cieńszą z obu stron, aby szybko się usmażyła i nie pozostała surowa w środku.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g