skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę ze smażonym kurczakiem? Przygotuj produkty, które będą potrzebne do przepisu. Aby gotowe danie wyglądało bardziej apetycznie i jasno, prawdopodobnie użyj papryki w różnych kolorach. Przede wszystkim ugotuj jajka na twardo i ostudź.
Krok 2:
Opłucz pierś kurczaka i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój każdy kawałek mięsa wzdłuż na dwie płytki. Posyp ulubionymi przyprawami i dopraw solą do smaku po obu stronach. Użyłam szczypty wędzonej papryki, mielonej papryki, czosnku w proszku i suchej bazylii. Przetrzyj przyprawy na powierzchni fileta i pozostaw do marynowania na 5-10 minut.
Krok 3:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Smaż kurczaka z obu stron na dużym ogniu, aż będzie miękki i będzie miał apetyczną złotą skórkę. Zajmie to bardzo mało czasu (5-10 minut). Nie prześwietlaj filetów na patelni, bo wyschną.
Krok 4:
Ułóż smażone kawałki na osobnym talerzu i ostudź.
Krok 5:
Opłucz warzywa i liście sałaty. W razie potrzeby odetnij skórkę z ogórków. Obierz jajka, pokrój paprykę na dwie części i usuń nasiona z rdzeniem.
Krok 6:
Dokładnie osusz każdy liść sałaty. Pokrój arkusze losowo na średniej wielkości kawałki. Pokrój schłodzonego kurczaka w cienkie kostki ostrym nożem lub posiekaj rękami, jak najbardziej Ci odpowiada. Wyślij sałatę i filety do głębokiego pojemnika o odpowiedniej wielkości.
Krok 7:
Pokrój ogórki w cienkie plasterki lub półkola i posiekaj paprykę w duże paski lub kostki. Wyślij do salaterki.
Krok 8:
Pokrój jajka na małe plasterki i dodaj do wszystkich składników w misce.
Krok 9:
Aby uzyskać bogatszy smak, możesz dodać cebulę do listy składników. Czerwona cebula sałatkowa, pokrojona w cienkie plasterki, będzie wyglądać jasno i pięknie. Dodaj majonez, sól do smaku i suche przyprawy do miski. Majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Krok 10:
Przed podaniem wymieszaj sałatkę i udekoruj kilkoma gałązkami pietruszki lub koperku.
do przygotowania sałatki odpowiednie są dowolne zielone liście sałaty: góra lodowa, Romano, szpinak, sałata, frisse itp.
smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
Skórka, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie musi być cięta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g