Sałatka z grillowanym kurczakiem

pyszne, zdrowe, sycące i najłatwiejsze do zrobienia! Sałatka ze smażonym kurczakiem może być kompletnym posiłkiem. Papryka i liście sałaty dodadzą soczystości i jasności. Dopraw sałatkę majonezem, kwaśną śmietaną lub aromatyczną oliwą z oliwek.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę ze smażonym kurczakiem? Przygotuj produkty, które będą potrzebne do przepisu. Aby gotowe danie wyglądało bardziej apetycznie i jasno, prawdopodobnie użyj papryki w różnych kolorach. Przede wszystkim ugotuj jajka na twardo i ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz pierś kurczaka i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój każdy kawałek mięsa wzdłuż na dwie płytki. Posyp ulubionymi przyprawami i dopraw solą do smaku po obu stronach. Użyłam szczypty wędzonej papryki, mielonej papryki, czosnku w proszku i suchej bazylii. Przetrzyj przyprawy na powierzchni fileta i pozostaw do marynowania na 5-10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Smaż kurczaka z obu stron na dużym ogniu, aż będzie miękki i będzie miał apetyczną złotą skórkę. Zajmie to bardzo mało czasu (5-10 minut). Nie prześwietlaj filetów na patelni, bo wyschną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż smażone kawałki na osobnym talerzu i ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz warzywa i liście sałaty. W razie potrzeby odetnij skórkę z ogórków. Obierz jajka, pokrój paprykę na dwie części i usuń nasiona z rdzeniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie osusz każdy liść sałaty. Pokrój arkusze losowo na średniej wielkości kawałki. Pokrój schłodzonego kurczaka w cienkie kostki ostrym nożem lub posiekaj rękami, jak najbardziej Ci odpowiada. Wyślij sałatę i filety do głębokiego pojemnika o odpowiedniej wielkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ogórki w cienkie plasterki lub półkola i posiekaj paprykę w duże paski lub kostki. Wyślij do salaterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój jajka na małe plasterki i dodaj do wszystkich składników w misce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby uzyskać bogatszy smak, możesz dodać cebulę do listy składników. Czerwona cebula sałatkowa, pokrojona w cienkie plasterki, będzie wyglądać jasno i pięknie. Dodaj majonez, sól do smaku i suche przyprawy do miski. Majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przed podaniem wymieszaj sałatkę i udekoruj kilkoma gałązkami pietruszki lub koperku.

do przygotowania sałatki odpowiednie są dowolne zielone liście sałaty: góra lodowa, Romano, szpinak, sałata, frisse itp. 

smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

Skórka, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie musi być cięta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy