smażone ziemniaki ze złotą skórką

apetyczny, rumiany, bardzo smaczny i kochany przez wszystkich! Smażone ziemniaki zgodnie z tym przepisem zawsze będą miały złotą skórkę. Głównym sekretem jest wysokiej jakości patelnia. Drugi to zwijanie kawałków ziemniaków w mące i stosowanie dwóch rodzajów oleju.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 60 % 18 g
165 kcal
IG: 84 / 0 / 16

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć ziemniaki ze skórką na patelni? Przygotuj jedzenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w kostkę o grubości nie większej niż 1 cm, włóż ziemniaki do durszlaka i zalej wrzącą wodą. W ten sposób usuniesz nadmiar skrobi, która zapobiega brązowieniu ziemniaków. Połóż ziemniaki na ręczniku papierowym i osusz. Przenieś ziemniaki do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp mąką, potrząsając miską lub mieszając ziemniaki rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uzyskaj równomierne rozprowadzenie mąki na ziemniakach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni teflonowej z grubym dnem rozgrzej olej roślinny i masło. Masło nada potrawie delikatny smak, ale pali się po podgrzaniu. Dlatego Gorenje dodaje się olej roślinny, którego temperatura spalania jest wyższa niż kremowego. Wtedy masło się nie pali, a danie będzie smażone i otrzyma pożądany kremowy aromat.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ziemniaki. Piecz ziemniaki przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, pieprz i wrzuć ziemniaki. Kontynuuj smażenie, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru i skórki, około 10 minut dłużej. Połóż gotowe ziemniaki na talerzu. Podawaj natychmiast, gdy jest gorący.

ziemniaki, od dawna uważane za niejadalne, stały się jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych produktów spożywczych dzięki francuskiemu farmaceucie Antoine Auguste Parmantier. Wzięty do niewoli w Prusach podczas wojny siedmioletniej (1757–1763), po raz pierwszy spróbował ziemniaków, które wówczas uważano za tak mało jadalne, że woleli karmić nimi świnie i jeńców. Parmantier niespodziewanie polubił smak ziemniaków.& nbsp;po powrocie do Francji Parmantier zaczął badać skład chemiczny rośliny, którą Paryska Akademia Medyczna uznała za szkodliwą dla zdrowia i zakazała jej stosowania w żywności. Zakaz został zniesiony dopiero w 1772 roku, w dużej mierze dzięki wysiłkom Parmantiera. Aby Francuzi pokochali ziemniaki, Parmantier wymyślał z nich nowe potrawy i organizował przyjęcia ze słynnymi gośćmi. Tutaj oferuje chleb ziemniaczany, zupę ziemniaczaną, owsiankę ziemniaczaną, a nawet konfiturę ziemniaczaną. Jednak ta roślina okopowa stała się naprawdę popularna we Francji dopiero w głodnych latach rewolucyjnych. W 1795 r.uprawiano go w oblężonym Paryżu, nawet w ogrodzie Tuileries.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy