smażone ziemniaki z kefirem na patelni

Połączenie, którego jeszcze nie próbowałeś! Niesamowity smak! Smażone ziemniaki z kefirem-już jedna nazwa mówi o niezwykłości tego dania, które zdecydowanie warto spróbować. Wyjątkowy delikatny smak i konsystencja pozwalają na spożywanie tego dania nawet podczas diety i przy ograniczeniach żywieniowych.
Anna KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 67 % 12 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

smażone ziemniaki to danie uwielbiane przez wielu, ale można je przygotować nie tylko w klasyczny sposób. Połączenie z fermentowanymi produktami mlecznymi sprawia, że jego smak jest nie tylko bogatszy, ale także niezwykle delikatny. Przygotowujemy ziemniaki w nowy sposób i zapisujemy przepis w zakładkach do codziennego menu.

obierz cebulę i ziemniaki, umyj i wyślij warzywa do miski z zimną wodą. Pozwoli to uniknąć łez podczas krojenia cebuli, a także zapobiegnie brązowieniu ziemniaków, gdy nadejdzie kolej.

pokrój cebulę w drobną kostkę. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, rozłóż cebulę i usmaż, stopniowo stanie się przezroczysta, a następnie zacznie nabierać złotego odcienia. Ciągle mieszaj, aby się nie przypalić - doda to niepotrzebnej goryczy.

pokrój ziemniaki w cienkie paski. W czasie, gdy cebula stała się złota, dodaj ziemniaki, sól i dobrze wymieszaj. Nie przykrywaj pokrywką, smaż prawie do miękkości, na koniec dodaj zmielony czarny pieprz. Podczas smażenia wymieszaj ziemniaki, ale delikatnie i niezbyt często, aby nie zamienić ich w jednorodne tłuczone ziemniaki.

na tym etapie dodaj kefir do ziemniaków. Wymieszaj zawartość patelni i przykryj pokrywką. Na tym etapie możesz nieznacznie zmniejszyć ciepło, aby gotowanie nie było zbyt gwałtowne, a ciecz nie odparowała natychmiast.

Tomimy ziemniaki w kefirze przez 10 minut. Kontrolujemy proces pod kątem ilości płynu na patelni, powinien odparować. Gdy tylko cały kefir zostanie wchłonięty przez ziemniaki, wyłącz go i możemy podać gotowe danie do stołu.

najlepiej podawać smażone ziemniaki z kefirem, posypane odrobiną posiekanego koperku lub natki pietruszki, uzupełnione marynowanymi pomidorami lub ogórkami. Danie stanowi samodzielny pełny obiad lub może służyć jako dodatek do kotletów, smażonego, gotowanego mięsa lub ryb.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy