skład / składniki
metoda gotowania
smażone ziemniaki to danie uwielbiane przez wielu, ale można je przygotować nie tylko w klasyczny sposób. Połączenie z fermentowanymi produktami mlecznymi sprawia, że jego smak jest nie tylko bogatszy, ale także niezwykle delikatny. Przygotowujemy ziemniaki w nowy sposób i zapisujemy przepis w zakładkach do codziennego menu.
obierz cebulę i ziemniaki, umyj i wyślij warzywa do miski z zimną wodą. Pozwoli to uniknąć łez podczas krojenia cebuli, a także zapobiegnie brązowieniu ziemniaków, gdy nadejdzie kolej.
pokrój cebulę w drobną kostkę. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, rozłóż cebulę i usmaż, stopniowo stanie się przezroczysta, a następnie zacznie nabierać złotego odcienia. Ciągle mieszaj, aby się nie przypalić - doda to niepotrzebnej goryczy.
pokrój ziemniaki w cienkie paski. W czasie, gdy cebula stała się złota, dodaj ziemniaki, sól i dobrze wymieszaj. Nie przykrywaj pokrywką, smaż prawie do miękkości, na koniec dodaj zmielony czarny pieprz. Podczas smażenia wymieszaj ziemniaki, ale delikatnie i niezbyt często, aby nie zamienić ich w jednorodne tłuczone ziemniaki.
na tym etapie dodaj kefir do ziemniaków. Wymieszaj zawartość patelni i przykryj pokrywką. Na tym etapie możesz nieznacznie zmniejszyć ciepło, aby gotowanie nie było zbyt gwałtowne, a ciecz nie odparowała natychmiast.
Tomimy ziemniaki w kefirze przez 10 minut. Kontrolujemy proces pod kątem ilości płynu na patelni, powinien odparować. Gdy tylko cały kefir zostanie wchłonięty przez ziemniaki, wyłącz go i możemy podać gotowe danie do stołu.
najlepiej podawać smażone ziemniaki z kefirem, posypane odrobiną posiekanego koperku lub natki pietruszki, uzupełnione marynowanymi pomidorami lub ogórkami. Danie stanowi samodzielny pełny obiad lub może służyć jako dodatek do kotletów, smażonego, gotowanego mięsa lub ryb.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g