cukinia smażona z jajkiem

niezwykle smaczne, łatwe, proste, szybkie, na śniadanie! Cukinia smażona z jajkiem jest idealna dla tych, którzy wolą gotować w pośpiechu. To świetne Super śniadanie dla całej rodziny, zasadniczo omlet bez mleka i wody. Ale jest tak pyszny, że będziesz go gotować w kółko!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 25 % 4 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć cukinię z jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Lepiej jest wziąć młodą cukinię, z cienką skórką i małymi nasionami. Ze starej cukinii musisz odciąć skórę i usunąć nasiona. Jeśli jajka mają żółtko o jasnopomarańczowym kolorze, to danie będzie wyglądać jeszcze piękniej. Cukinię dobrze umyć i osuszyć. Dobrze umyj jajka. Nie zaniedbuj tego procesu - na skorupce jest dużo brudu i bakterii. Ząbki czosnku obrać i posiekać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz młodą cukinię, nie możesz ich obrać - jest cienka, a ponadto zawiera wiele witamin. Pokrój je w kółka o grubości około 5 mm. Duże cukinie lepiej obrać i usunąć duże nasiona. W takim przypadku pokrój je w kliny lub kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być absolutnie wszystko: od budżetowego słonecznika po drogie oliwki. Ale jeśli zamierzasz smażyć na oleju, musi być rafinowany - tylko taki olej nie przypali się na patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pokrojoną cukinię na patelnię i smaż przez chwilę, dosłownie przez 3-5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekany ząbek czosnku do cukinii. Przepuściłem go przez prasę,ale możesz zetrzeć czosnek lub posiekać nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posolić cukinię. W tym momencie możesz dodać do patelni swoje ulubione zioła lub przyprawy: mieloną paprykę, zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek, chili, cebulę lub więcej czosnku. Wybierz według własnego gustu!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wbij surowe jajka do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj trochę soli do jajek-pamiętaj, że cukinię już soliłeś.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij masę jajeczną widelcem. Nawiasem mówiąc, tutaj możesz dodać do niego trochę curry, aby zabarwić miksturę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni polej cukinię masą jajeczną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj cukinię na małym ogniu do pożądanej konsystencji. Upewnij się, że jajka są w pełni ugotowane, nie pozostają płynne. Może być konieczne przykrycie patelni pokrywką na kilka minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Natychmiast podawaj danie do stołu. Możesz posypać go świeżymi posiekanymi ziołami. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy