skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć cukinię z jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Lepiej jest wziąć młodą cukinię, z cienką skórką i małymi nasionami. Ze starej cukinii musisz odciąć skórę i usunąć nasiona. Jeśli jajka mają żółtko o jasnopomarańczowym kolorze, to danie będzie wyglądać jeszcze piękniej. Cukinię dobrze umyć i osuszyć. Dobrze umyj jajka. Nie zaniedbuj tego procesu - na skorupce jest dużo brudu i bakterii. Ząbki czosnku obrać i posiekać.
Krok 2:
Jeśli masz młodą cukinię, nie możesz ich obrać - jest cienka, a ponadto zawiera wiele witamin. Pokrój je w kółka o grubości około 5 mm. Duże cukinie lepiej obrać i usunąć duże nasiona. W takim przypadku pokrój je w kliny lub kostkę.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być absolutnie wszystko: od budżetowego słonecznika po drogie oliwki. Ale jeśli zamierzasz smażyć na oleju, musi być rafinowany - tylko taki olej nie przypali się na patelni.
Krok 4:
Włóż pokrojoną cukinię na patelnię i smaż przez chwilę, dosłownie przez 3-5 minut.
Krok 5:
Dodaj posiekany ząbek czosnku do cukinii. Przepuściłem go przez prasę,ale możesz zetrzeć czosnek lub posiekać nożem.
Krok 6:
Posolić cukinię. W tym momencie możesz dodać do patelni swoje ulubione zioła lub przyprawy: mieloną paprykę, zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek, chili, cebulę lub więcej czosnku. Wybierz według własnego gustu!
Krok 7:
Wbij surowe jajka do miski.
Krok 8:
Dodaj trochę soli do jajek-pamiętaj, że cukinię już soliłeś.
Krok 9:
Ubij masę jajeczną widelcem. Nawiasem mówiąc, tutaj możesz dodać do niego trochę curry, aby zabarwić miksturę.
Krok 10:
Na patelni polej cukinię masą jajeczną.
Krok 11:
Gotuj cukinię na małym ogniu do pożądanej konsystencji. Upewnij się, że jajka są w pełni ugotowane, nie pozostają płynne. Może być konieczne przykrycie patelni pokrywką na kilka minut.
Krok 12:
Natychmiast podawaj danie do stołu. Możesz posypać go świeżymi posiekanymi ziołami. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g