skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić żar? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego rodzaju grzybów, najważniejsze jest to, że są jadalne. Mam grzyby leśne. W sezonie były zbierane, gotowane i mrożone. Dzięki temu przechowywaniu można je wykorzystać w dowolnym naczyniu natychmiast po rozmrożeniu. Podczas rozmrażania pojawi się z nich płyn, który należy spuścić. Ziemniaki należy obrać i dobrze umyć pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj obraną cebulę.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Następnie ułóż posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 2-3 minuty, aż będzie przezroczysta.
Krok 4:
Następnie dodaj grzyby na patelnię do cebuli. Smaż wszystko razem przez 5-7 minut, aby odparować cały płyn, który pojawi się z grzybów.
Krok 5:
Podczas smażenia grzybów zajmij się ziemniakami. Obrane ziemniaki pokroić w paski i opłukać w zimnej wodzie. Następnie dokładnie spuść całą wodę. Po co myć ziemniaki? Dzięki tej procedurze nadmiar skrobi zostanie zmyty z ziemniaków i rozpadnie się mniej podczas smażenia.
Krok 6:
Dodaj umyte ziemniaki na patelnię do grzybów i wszystko wymieszaj. Gotuj ziemniaki pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut. Skoncentruj się na stopniu gotowości ziemniaków. Jeśli ziemniaki można łatwo złamać nożem lub widelcem, danie jest gotowe.
Krok 7:
Do smaku dodaj trochę soli. Aby uzyskać bogatszy smak potrawy, możesz dodać bardzo mało posiekanego czosnku.
Krok 8:
Gotową pieczeń można podawać bezpośrednio na patelni lub układać na talerzach. Smacznego!
do tego przepisu lepiej użyć grzybów leśnych.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g