pieczeń z grzybami i ziemniakami na patelni

pyszne, satysfakcjonujące danie dla całej rodziny na lunch lub kolację! Pieczeń z grzybami i ziemniakami to rosyjskie danie, zwykle przygotowywane w sezonie zbierania świeżych grzybów. Ale jeśli masz je zamrożone, możesz je zjeść o każdej porze roku.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 65 % 11 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić żar? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego rodzaju grzybów, najważniejsze jest to, że są jadalne. Mam grzyby leśne. W sezonie były zbierane, gotowane i mrożone. Dzięki temu przechowywaniu można je wykorzystać w dowolnym naczyniu natychmiast po rozmrożeniu. Podczas rozmrażania pojawi się z nich płyn, który należy spuścić. Ziemniaki należy obrać i dobrze umyć pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj obraną cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Następnie ułóż posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 2-3 minuty, aż będzie przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj grzyby na patelnię do cebuli. Smaż wszystko razem przez 5-7 minut, aby odparować cały płyn, który pojawi się z grzybów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia grzybów zajmij się ziemniakami. Obrane ziemniaki pokroić w paski i opłukać w zimnej wodzie. Następnie dokładnie spuść całą wodę. Po co myć ziemniaki? Dzięki tej procedurze nadmiar skrobi zostanie zmyty z ziemniaków i rozpadnie się mniej podczas smażenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj umyte ziemniaki na patelnię do grzybów i wszystko wymieszaj. Gotuj ziemniaki pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut. Skoncentruj się na stopniu gotowości ziemniaków. Jeśli ziemniaki można łatwo złamać nożem lub widelcem, danie jest gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do smaku dodaj trochę soli. Aby uzyskać bogatszy smak potrawy, możesz dodać bardzo mało posiekanego czosnku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową pieczeń można podawać bezpośrednio na patelni lub układać na talerzach. Smacznego!

do tego przepisu lepiej użyć grzybów leśnych.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy