smażone placki z dżemem na patelni

Przygotuj zwiewną ucztę na herbatę - nigdy nie smakuje lepiej! Oferuję bardzo ciekawy przepis na placki na cieście ziemniaczanym. Produkty są przewiewne i delikatne, ciasto jest porowate w środku, jest dużo nadzienia. Smażę je w głębokim tłuszczu, aby uzyskać złotą skórkę. Ciasto gotuję ręcznie, ale jeśli masz maszynę do chleba-użyj go. Ilości składników są wskazane dla dużej firmy,więc jeśli rodzina jest mała, podziel wszystko na pół.
JaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 33 % 21 g
węglowodany 61 % 39 g
349 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

gotowanie takich placków jest bardzo proste:

- ziemniaki obieramy, spłukujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości;

- całkowicie spuść wodę i zmiel gotowe ziemniaki blenderem, aż będą całkowicie gładkie (aby masa nie była tak gęsta, dodaj wodę);

- wlej ciepłe mleko do powstałej masy ziemniaczanej, dodaj masło o temperaturze pokojowej, wlej sól, cukier, rozbij jajka, wlej olej roślinny;

- przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj do niej suche drożdże, wymieszaj, a następnie włóż do miski z resztą składników;

- zagniatamy ciasto (przylgnie do rąk, dla wygody można je lekko nasmarować olejem roślinnym);

- pozwól ciastu zbliżyć się, zwiększyć objętość (40-60 minut), po czym uformuj małe kulki, lekko je spłaszcz, rozłóż nadzienie (około 1 łyżki. łyżka), uformuj placki;

- w grubościennym rondlu podgrzewamy olej roślinny, rozprowadzamy placki (aby nie były ciasne, 2 szt. lub patrz na średnicę naczyń), smażymy z obu stron;

- rozłóż gotowe ciasta na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju został wchłonięty, pozwól mu ostygnąć.

podawaj ciasta na stole, poczęstuj się dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy