skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie takich placków jest bardzo proste:
- ziemniaki obieramy, spłukujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości;
- całkowicie spuść wodę i zmiel gotowe ziemniaki blenderem, aż będą całkowicie gładkie (aby masa nie była tak gęsta, dodaj wodę);
- wlej ciepłe mleko do powstałej masy ziemniaczanej, dodaj masło o temperaturze pokojowej, wlej sól, cukier, rozbij jajka, wlej olej roślinny;
- przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj do niej suche drożdże, wymieszaj, a następnie włóż do miski z resztą składników;
- zagniatamy ciasto (przylgnie do rąk, dla wygody można je lekko nasmarować olejem roślinnym);
- pozwól ciastu zbliżyć się, zwiększyć objętość (40-60 minut), po czym uformuj małe kulki, lekko je spłaszcz, rozłóż nadzienie (około 1 łyżki. łyżka), uformuj placki;
- w grubościennym rondlu podgrzewamy olej roślinny, rozprowadzamy placki (aby nie były ciasne, 2 szt. lub patrz na średnicę naczyń), smażymy z obu stron;
- rozłóż gotowe ciasta na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju został wchłonięty, pozwól mu ostygnąć.
podawaj ciasta na stole, poczęstuj się dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g