Małooki makrurus pieczony na dużym ogniu z warzywami

Jak w restauracji, ale tylko w domu i z ograniczonym budżetem. Docenią to wszyscy! Wyjątkowość małookiego makrurusa głębinowego polega na tym, że w jego mięsie absolutnie nie ma pasożytów ani żadnych szkodliwych zanieczyszczeń, jest niskokaloryczny (tylko 32 kcal na 100 g) i zawiera pełny zestaw aminokwasów.
Evgeniya_KokoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 55 % 27 g
węglowodany 41 % 20 g
318 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój warzywa w mniej więcej te same segmenty, a czosnek w plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet na skórze, z którego wcześniej szkło nadmiar wody w durszlaku-pozostaw na około godzinę, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki około 3×3 cm, pozostawiając skórę (w gotowym naczyniu będzie bardzo apetycznie chrupiąca).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić, skropić sokiem z cytryny i jednocześnie panierować wszystkie kawałki makrurusa w skrobi. Zamiast skrobi kukurydzianej możesz wziąć mąkę ziemniaczaną lub pszenną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej wystarczająco dużą ilość oleju roślinnego na głębokiej patelni lub w woku, aby kawałki były nim całkowicie pokryte podczas smażenia. Ułóż tyle kawałków, aby mogły się swobodnie smażyć bez przyklejania się do siebie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż przez 2-3 minuty i rozłóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju. W rezultacie powinieneś uzyskać takie kawałki ryby o delikatnym złotym kolorze. Ale jest jeszcze za wcześnie :)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź olej, rezerwując niewielką ilość do smażenia warzyw. Warzywa i czosnek smażyć bardzo szybko, 30-40 sekund, na bardzo dużym ogniu. Dodaj ryby i sos ostrygowy do warzyw (jeśli masz bardzo gęsty sos ostrygowy, lepiej wcześniej rozcieńczyć go wodą w stosunku: 4 łyżki sosu 1 łyżka wody), delikatnie wymieszaj i smaż wszystko razem przez 30 sekund. Zdejmij z ognia i natychmiast podawaj.

bogate danie z orientalnym akcentem, który będzie wyraźny, jeśli ugotujesz danie na woku. Wok jako metoda gotowania jest dość powszechny w segmencie restauracyjnym w regionach Dalekiego Wschodu-wpływ azjatyckich sąsiadów. To danie z motywami azjatyckimi okazuje się bardzo smaczne przy minimalnym wysiłku i składnikach. Niedroga ryba-makrurus, odpowiednio ugotowana, może nie być gorsza (a nawet lepsza) od drogiego halibuta. Mięso makrurusa jest bardzo delikatne, ale ma dużo soku komórkowego, więc podczas pracy z nim musisz znać dwie proste zasady: filet z makrurusa należy pozostawić w durszlaku, aby stos soku komórkowego, a obróbka cieplna powinna być bardzo szybka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g

Podobne przepisy