skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój warzywa w mniej więcej te same segmenty, a czosnek w plasterki.
Krok 2:
Filet na skórze, z którego wcześniej szkło nadmiar wody w durszlaku-pozostaw na około godzinę, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki około 3×3 cm, pozostawiając skórę (w gotowym naczyniu będzie bardzo apetycznie chrupiąca).
Krok 3:
Posolić, skropić sokiem z cytryny i jednocześnie panierować wszystkie kawałki makrurusa w skrobi. Zamiast skrobi kukurydzianej możesz wziąć mąkę ziemniaczaną lub pszenną.
Krok 4:
Rozgrzej wystarczająco dużą ilość oleju roślinnego na głębokiej patelni lub w woku, aby kawałki były nim całkowicie pokryte podczas smażenia. Ułóż tyle kawałków, aby mogły się swobodnie smażyć bez przyklejania się do siebie.
Krok 5:
Smaż przez 2-3 minuty i rozłóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju. W rezultacie powinieneś uzyskać takie kawałki ryby o delikatnym złotym kolorze. Ale jest jeszcze za wcześnie :)
Krok 6:
Odcedź olej, rezerwując niewielką ilość do smażenia warzyw. Warzywa i czosnek smażyć bardzo szybko, 30-40 sekund, na bardzo dużym ogniu. Dodaj ryby i sos ostrygowy do warzyw (jeśli masz bardzo gęsty sos ostrygowy, lepiej wcześniej rozcieńczyć go wodą w stosunku: 4 łyżki sosu 1 łyżka wody), delikatnie wymieszaj i smaż wszystko razem przez 30 sekund. Zdejmij z ognia i natychmiast podawaj.
bogate danie z orientalnym akcentem, który będzie wyraźny, jeśli ugotujesz danie na woku. Wok jako metoda gotowania jest dość powszechny w segmencie restauracyjnym w regionach Dalekiego Wschodu-wpływ azjatyckich sąsiadów. To danie z motywami azjatyckimi okazuje się bardzo smaczne przy minimalnym wysiłku i składnikach. Niedroga ryba-makrurus, odpowiednio ugotowana, może nie być gorsza (a nawet lepsza) od drogiego halibuta. Mięso makrurusa jest bardzo delikatne, ale ma dużo soku komórkowego, więc podczas pracy z nim musisz znać dwie proste zasady: filet z makrurusa należy pozostawić w durszlaku, aby stos soku komórkowego, a obróbka cieplna powinna być bardzo szybka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Sos ostrygowy - 121 kcal/100g