kapusta kiszona smażona na patelni

pyszne, pachnące, pikantne, niedrogie! Kapusta kiszona smażona na patelni to świetny dodatek do mięsa lub drobiu. To danie jest również bardzo smaczne w połączeniu z wędzonkami: żeberkami, kiełbaskami, kiełbaskami. Przygotowanie go jest szybkie i bardzo proste, a produkty będą potrzebne najczęściej.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 43 % 6 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć kiszoną kapustę na patelni? Przygotuj jedzenie. Weź klasyczną kapustę kiszoną, bez dodatków. Kapusta kiszona z różnymi jagodami, jabłkami i chrzanem nie będzie działać. Najlepiej, jeśli jest to domowa kapusta własnego solenia. Olej roślinny może być dowolny: zarówno niedrogi Słonecznik, jak i elitarna oliwka, ale koniecznie rafinowany — tylko w tym przypadku olej nie przypali się na patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie lub kostkę, to nie ma znaczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni, na której usmażysz kapustę, rozgrzej olej roślinny. Włóż do niego cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę na lekko złoty kolor. Zwykle na średnim ogniu zajmuje to około 5-7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź solankę z kapusty i dobrze ją wyciśnij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kapustę na patelnię do cebuli i wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól. Nie przesadzaj z solą: pamiętaj, że kapusta jest już wystarczająco słona. Być może obejdziesz się bez soli. W tym momencie możesz dodać do potrawy swoje ulubione przyprawy. Jak na mój gust, kminek, tymianek lub rozmaryn będą bardzo odpowiednie. A może chcesz, aby danie było bardziej satysfakcjonujące i dodać posiekane wędzone mięso: kiełbaski, kiełbaski, boczek są tutaj idealne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj kapustę na małym ogniu przez około 30 minut. Jeśli kapusta zacznie się palić, dodaj trochę wody i przykryj patelnię pokrywką. Kapusta kiszona gotuje się dość długo, a następnie traci chrupkość i staje się miękka i soczysta. Jeśli bardziej lubisz chrupiącą kapustę, smaż ją mniej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Świetny dodatek w postaci smażonej kiszonej kapusty jest gotowy. Podaj go do stołu. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy