sajgonki z jabłkami i cynamonem

pyszne, rumiane, pachnące, dla całej rodziny na śniadanie! Naleśniki z nadzieniem jabłkowym i cynamonem nie będą trudne do przygotowania. Z pewnością spodobają się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Radzę wziąć słodko-kwaśne jabłka, a podczas serwowania użyć dowolnego sosu deserowego lub sosu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 16 % 6 g
węglowodany 73 % 27 g
177 kcal
IG: 15 / 4 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sajgonki z jabłka cynamonowe? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ciasto przygotujemy zwykły naleśnik, więc produkty są najprostsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do ciasta połącz jajka z cukrem, solą i lekko wstrząśnij trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny i mleko do jajek. Stopniowo dodawaj mąkę z sodą i zagniataj ciasto. Dodaj dosłownie szczyptę sody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej wrzącą wodę i dostosuj konsystencję ciasta. Po dodaniu wrzącej wody mąka zacznie się warzyć. Dzięki temu naleśniki będą bardziej elastyczne. Im grubsze ciasto, tym grubsze będą naleśniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni naleśnikowej upiecz cienkie naleśniki, smażąc je z obu stron na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim i przykryj pokrywką, aby nie wyschły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby przygotować nadzienie, umieść masło i cukier na gorącej patelni. Masło stopi się. Wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń rdzeń z jabłek i pokrój je w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść jabłka na patelni, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Podczas duszenia jabłka wypuszczą sok. Częściowo odparuje, a jabłka zmniejszą się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj trochę mielonego cynamonu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rodzynki trzymaj przez 2-3 minuty w gorącej wodzie. Następnie dodaj do jabłek. Mieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Schłodzić gotowe nadzienie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na naleśniku ułóż trochę nadzienia jabłkowego i zwiń.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Więc zawiń wszystkie naleśniki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Można dodatkowo smażyć naleśniki, aż będą chrupiące. Dodaję trochę masła, aby były bardziej soczyste Na Zewnątrz. Gotowe naleśniki z nadzieniem jabłkowym można uzupełnić śmietaną lub polewą jagodową. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal / 100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy