skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sajgonki z jabłka cynamonowe? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ciasto przygotujemy zwykły naleśnik, więc produkty są najprostsze.
Krok 2:
Do ciasta połącz jajka z cukrem, solą i lekko wstrząśnij trzepaczką.
Krok 3:
Wlej olej roślinny i mleko do jajek. Stopniowo dodawaj mąkę z sodą i zagniataj ciasto. Dodaj dosłownie szczyptę sody.
Krok 4:
Następnie wlej wrzącą wodę i dostosuj konsystencję ciasta. Po dodaniu wrzącej wody mąka zacznie się warzyć. Dzięki temu naleśniki będą bardziej elastyczne. Im grubsze ciasto, tym grubsze będą naleśniki.
Krok 5:
Na patelni naleśnikowej upiecz cienkie naleśniki, smażąc je z obu stron na złoty kolor.
Krok 6:
Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim i przykryj pokrywką, aby nie wyschły.
Krok 7:
Aby przygotować nadzienie, umieść masło i cukier na gorącej patelni. Masło stopi się. Wszystko wymieszaj.
Krok 8:
Usuń rdzeń z jabłek i pokrój je w kostkę.
Krok 9:
Umieść jabłka na patelni, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Podczas duszenia jabłka wypuszczą sok. Częściowo odparuje, a jabłka zmniejszą się.
Krok 10:
Dodaj trochę mielonego cynamonu.
Krok 11:
Rodzynki trzymaj przez 2-3 minuty w gorącej wodzie. Następnie dodaj do jabłek. Mieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Schłodzić gotowe nadzienie.
Krok 12:
Na naleśniku ułóż trochę nadzienia jabłkowego i zwiń.
Krok 13:
Więc zawiń wszystkie naleśniki.
Krok 14:
Można dodatkowo smażyć naleśniki, aż będą chrupiące. Dodaję trochę masła, aby były bardziej soczyste Na Zewnątrz. Gotowe naleśniki z nadzieniem jabłkowym można uzupełnić śmietaną lub polewą jagodową. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal / 100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g