skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć ziemniaki w śmietanie na patelni? Bardzo proste i szybkie, z minimum składników. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Olej-dowolny olej roślinny do smażenia. Mam Słonecznik.
Krok 2:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki na kostki o grubości nie większej niż 1 cm. Włóż ziemniaki do durszlaka i spłucz z nadmiaru skrobi lub inną opcję - zalej wrzącą wodą. Następnie dokładnie osusz. W ten sposób usuniesz nadmiar skrobi, która zapobiega brązowieniu ziemniaków.
Krok 3:
Wlej wodę do śmietany i mieszaj, aż będzie gładka. Taka sztuczka nie pozwoli kwaśnej śmietanie mocno się zwinąć.
Krok 4:
Na patelni nieprzywierającej na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Rozłóż ziemniaki. Mam podstawowy przepis, który zawiera tylko ziemniaki, śmietanę i przyprawy. Jednak oprócz tych składników możesz na tym etapie dodać własne do smaku. Na przykład cebula pokrojona w półpierścienie. Lub grzyby.
Krok 5:
Piecz przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż na większości plasterków pojawi się złota skorupa. Określ stopień smażenia według własnego gustu. Uwielbiam, gdy wszystkie ziemniaki są pokryte skórką, ktoś wręcz przeciwnie uwielbia delikatne ziemniaki bez skórki.
Krok 6:
Zmniejsz ciepło do niskiego poziomu. Dopraw ziemniaki solą, pieprzem, posyp papryką i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zmiażdżyć plasterków. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku. Istnieją dobre gotowe mieszanki do smażonych ziemniaków, ale zwykle mają już sól i pieprz, więc nie jest już konieczne dodatkowe sól i pieprz ziemniaków z takimi mieszankami.
Krok 7:
Wlej śmietanę na patelnię i delikatnie wymieszaj. Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez około 10 minut dłużej. Jeśli ziemniaki w momencie dodawania kwaśnej śmietany bardzo się zagotują, śmietana może się zwinąć, więc lepiej wcześniej zmniejszyć ogień.
Krok 8:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Wybierz warzywa do smaku. Mam pietruszkę i koperek, ale mogę kolendrę, bazylię, szczypiorek lub zielony dziki czosnek.
Krok 9:
Gotowe ziemniaki w śmietanie posyp posiekanymi ziołami i zdejmij z ognia.
Krok 10:
Natychmiast ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g