Sałatka z pieczoną piersią z kurczaka i warzywami

przepis ratuje życie, gdy nie ma czasu na gotowanie. Sałatka warzywna z piersią kurczaka jest bardzo smaczna i pożywna. Może stać się pełnoprawnym obiadem lub dodatkiem do ziemniaków, kaszy gryczanej, makaronu. Na pewno ci się spodoba!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 53 % 10 g
węglowodany 16 % 3 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę ze smażoną piersią z kurczaka i warzywami? Pokrój pierś kurczaka w cienkie paski lub małe kostki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę. l olej roślinny, dodaj pierś. W razie potrzeby posyp czosnkiem w proszku, solą i smaż na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż do miękkości. Zwykle wystarczy 3-5 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Liście sałaty dobrze umyj i osusz na ręcznikach papierowych. Wyślij do głębokiego pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz pomidory koktajlowe i ogórek. Pokrój wiśnie na pół lub pozostaw je w całości według własnego uznania. Możesz także użyć zwykłych pomidorów w sałatce i pokroić je na małe kawałki. Pokrój ogórki losowo. Wyślij wszystko do liści sałaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Cebula lepiej używać czerwonej, białej lub szalotki, są idealne do sałatek. Dodaj do wszystkich składników. Przygotuj również dressing, w tym celu wymieszaj olej roślinny lub oliwę z oliwek i musztardę zbożową w osobnym pojemniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj smażoną pierś do sałatki, polej dressingiem. Skrop do smaku sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj.

liście sałaty polnej (lub Valerionelli kłoskowej) są źródłem cennych minerałów i witamin. Zawierają witaminy z grupy B, karoten, kwas askorbinowy, potas, magnez, fosfor itp.
ze względu na niską kaloryczność sałatka polna jest niezbędnym składnikiem posiłków dietetycznych.
regularne spożywanie świeżych liści sałaty polnej pomaga złagodzić przepracowanie i łagodzi bezsenność bez leków. A zawarte w nim substancje pomagają się uspokoić i korzystnie wpływają na układ nerwowy.

najczęściej w gotowaniu arkusze Valerionella kłoskowa są używane do mieszanek sałatkowych. Sałatka polna doskonale komponuje się z warzywami i świeżymi ziołami.
sałatka polowa nie jest długo przechowywana, dlatego zaleca się jej spożycie w pierwszych dniach, po zakupie lub zbiorze.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal / 100g

Podobne przepisy