skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę ze smażoną piersią z kurczaka i warzywami? Pokrój pierś kurczaka w cienkie paski lub małe kostki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę. l olej roślinny, dodaj pierś. W razie potrzeby posyp czosnkiem w proszku, solą i smaż na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż do miękkości. Zwykle wystarczy 3-5 minut.
Krok 2:
Liście sałaty dobrze umyj i osusz na ręcznikach papierowych. Wyślij do głębokiego pojemnika.
Krok 3:
Umyj i osusz pomidory koktajlowe i ogórek. Pokrój wiśnie na pół lub pozostaw je w całości według własnego uznania. Możesz także użyć zwykłych pomidorów w sałatce i pokroić je na małe kawałki. Pokrój ogórki losowo. Wyślij wszystko do liści sałaty.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Cebula lepiej używać czerwonej, białej lub szalotki, są idealne do sałatek. Dodaj do wszystkich składników. Przygotuj również dressing, w tym celu wymieszaj olej roślinny lub oliwę z oliwek i musztardę zbożową w osobnym pojemniku.
Krok 5:
Dodaj smażoną pierś do sałatki, polej dressingiem. Skrop do smaku sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj.
liście sałaty polnej (lub Valerionelli kłoskowej) są źródłem cennych minerałów i witamin. Zawierają witaminy z grupy B, karoten, kwas askorbinowy, potas, magnez, fosfor itp.
ze względu na niską kaloryczność sałatka polna jest niezbędnym składnikiem posiłków dietetycznych.
regularne spożywanie świeżych liści sałaty polnej pomaga złagodzić przepracowanie i łagodzi bezsenność bez leków. A zawarte w nim substancje pomagają się uspokoić i korzystnie wpływają na układ nerwowy.
najczęściej w gotowaniu arkusze Valerionella kłoskowa są używane do mieszanek sałatkowych. Sałatka polna doskonale komponuje się z warzywami i świeżymi ziołami.
sałatka polowa nie jest długo przechowywana, dlatego zaleca się jej spożycie w pierwszych dniach, po zakupie lub zbiorze.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal / 100g