skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować danie, weź kawałek jagnięciny z miąższem, cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem.
Krok 2:
Mięso dobrze umyć i osuszyć papierowymi serwetkami.
Krok 3:
W razie potrzeby odetnij mięso z kości, możesz smażyć z kośćmi, odciąłem, miałem trochę żeber.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię i złóż mięso tłustą stroną do dołu, aby tłuszcz się stopił. Jeśli mięso jest chude, najpierw dodaj olej na patelnię.
Krok 5:
Na dużym ogniu usmaż mięso z jednej strony, szybko odwróć i usmaż z drugiej - uszczelnij sok, aby jagnięcina była bardziej soczysta.
Krok 6:
Posiekaj cebulę, zmiażdż ząbek czosnku grzbietem noża i drobno posiekaj.
Krok 7:
Przykryj jagnię kryszkę i smaż pod pokrywką na małym ogniu, aż uwolniony sok całkowicie odparuje. Zajmie to 30 minut. Jeśli jagnięcina jest młoda, mięso będzie prawie gotowe, jeśli jest stare, dodaj trochę gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.
Krok 8:
Dodaj cebulę i czosnek, sól i pieprz.
Krok 9:
Smaż cebulę na złoty kolor.
Krok 10:
Podawaj ze świeżymi warzywami, ziołami, możesz zrobić dowolny dodatek.
jagnięcina smażona na patelni jest zawsze pyszna!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g