jagnięcina smażona na patelni

przepis na soczystą i aromatyczną jagnięcinę smażoną na patelni. To prosty i nieskomplikowany przepis znany wszystkim miłośnikom pieczonej jagnięciny. Im młodsza jagnięcina, tym szybciej danie się ugotuje. Możesz smażyć jagnięcinę na własnym tłuszczu wyciętym z mięsa lub bezpośrednio ułożyć tłustą stronę kawałków mięsa w dół. Możesz wyciąć tłuszcz i smażyć na oleju roślinnym. Z przypraw z jagnięciną dobrze łączą się tymianek (tymianek), mięta, mieszanka papryki. Jagnięcina smażona na patelni może być podawana osobno lub z dodatkiem. Każda zieleń jest zawsze odpowiednia.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 8 % 2 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować danie, weź kawałek jagnięciny z miąższem, cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso dobrze umyć i osuszyć papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W razie potrzeby odetnij mięso z kości, możesz smażyć z kośćmi, odciąłem, miałem trochę żeber.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię i złóż mięso tłustą stroną do dołu, aby tłuszcz się stopił. Jeśli mięso jest chude, najpierw dodaj olej na patelnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na dużym ogniu usmaż mięso z jednej strony, szybko odwróć i usmaż z drugiej - uszczelnij sok, aby jagnięcina była bardziej soczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj cebulę, zmiażdż ząbek czosnku grzbietem noża i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj jagnię kryszkę i smaż pod pokrywką na małym ogniu, aż uwolniony sok całkowicie odparuje. Zajmie to 30 minut. Jeśli jagnięcina jest młoda, mięso będzie prawie gotowe, jeśli jest stare, dodaj trochę gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cebulę i czosnek, sól i pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż cebulę na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj ze świeżymi warzywami, ziołami, możesz zrobić dowolny dodatek.

jagnięcina smażona na patelni jest zawsze pyszna!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy