skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć mintaja w bułce tartej? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Do smażenia możesz użyć całej tuszy ryby, krojąc ją na kawałki lub biorąc gotowy filet rybny. Bardziej podoba mi się filet bez kości. To główna zaleta.
Krok 2:
W małej misce połącz jajka z solą i przyprawami. Jako przyprawa idealnym rozwiązaniem byłby gotowy zestaw przypraw do ryb. Tam wszystkie składniki są kompetentnie dobrane, aby podkreślić smak i aromat każdej ryby.
Krok 3:
Jeśli mintaj jest zamrożony, należy go wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Z ryby zetrzyj nadmiar wilgoci ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój mintaja na porcje.
Krok 4:
Zanurz każdy kawałek ryby w mieszance jajecznej, a następnie zawiń w bułkę tartą. Upewnij się, że krakersy całkowicie pokrywają rybę ze wszystkich stron. Dzięki tak starannemu panierowaniu ryba zachowa wszystkie soki będą soczyste.
Krok 5:
Do smażenia rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej na nią olej roślinny i połóż rybę. Nie układaj mocno. Niech każdy kawałek będzie smażony swobodnie.
Krok 6:
Smaż rybę na małym ogniu, 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 7:
Połóż gotową rybę na ręczniku papierowym, aby usunąć z niej nadmiar oleju.
Krok 8:
Mintaj w bułce tartej jest gotowy! Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g