ryba mintaja w bułce tartej na patelni smażona

pyszne i delikatne, apetyczne, z chrupiącą skórką! Ryba smażona w bułce tartej jest przygotowywana tak prosto, że każdy początkujący poradzi sobie z nią. Gotuję mintaja, ale w podobny sposób można ugotować każdą rybę, ale najlepiej taką, która nie ma zbyt wielu kości.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 15 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 27 % 8 g
150 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć mintaja w bułce tartej? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Do smażenia możesz użyć całej tuszy ryby, krojąc ją na kawałki lub biorąc gotowy filet rybny. Bardziej podoba mi się filet bez kości. To główna zaleta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małej misce połącz jajka z solą i przyprawami. Jako przyprawa idealnym rozwiązaniem byłby gotowy zestaw przypraw do ryb. Tam wszystkie składniki są kompetentnie dobrane, aby podkreślić smak i aromat każdej ryby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli mintaj jest zamrożony, należy go wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Z ryby zetrzyj nadmiar wilgoci ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój mintaja na porcje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz każdy kawałek ryby w mieszance jajecznej, a następnie zawiń w bułkę tartą. Upewnij się, że krakersy całkowicie pokrywają rybę ze wszystkich stron. Dzięki tak starannemu panierowaniu ryba zachowa wszystkie soki będą soczyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smażenia rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej na nią olej roślinny i połóż rybę. Nie układaj mocno. Niech każdy kawałek będzie smażony swobodnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż rybę na małym ogniu, 3-4 minuty z każdej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż gotową rybę na ręczniku papierowym, aby usunąć z niej nadmiar oleju.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mintaj w bułce tartej jest gotowy! Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy