skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć jajko w bułce? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź domowe jajka, w skrajnych przypadkach co-takie jajka są nie tylko duże, ale mają również piękne jasne żółtko - a twoje danie okaże się znacznie piękniejsze. Chleb jest lepszy niż tostowy, Kwadratowy kształt. Ale oczywiście w przypadku braku takiego chleba odpowiedni jest zwykły biały bochenek. Jeśli sam pokroisz kawałki chleba, optymalna grubość wynosi około 1 cm.
Krok 2:
Chleb pokrój lub weź już pokrojone kawałki chleba. Nawiasem mówiąc, polecam nie używać świeżego, miękkiego chleba do przygotowania tego dania - kruszy się podczas krojenia. Na środku Wytnij kółka. Można to zrobić za pomocą małej szklanki lub po prostu wyciąć okrąg nożem.
Krok 3:
Na patelni, na której będziesz gotować potrawy, rozgrzej olej roślinny. Nie ma znaczenia, z jakiej rośliny została wykonana: z kukurydzy lub słonecznika, ale jeśli zamierzasz smażyć coś na oleju, zawsze musisz wziąć rafinowane oleje-w przeciwnym razie spalą się na patelni. Ułóż kromki chleba.
Krok 4:
Dobrze umyj jajka-musisz to zrobić, ponieważ skorupka jajka zawiera ogromną ilość bakterii. Dlatego delikatnie umyj jajka gorącą wodą za pomocą detergentu do żywności i specjalnej szczotki. Delikatnie wbij jajko w wycięty okrąg, aby żółtko pozostało nienaruszone. Chcę zauważyć, że do tego dania najlepiej używać małych jajek, ponieważ w chlebie jest trochę miejsca, a jeśli jajko jest duże, białko wypłynie.
Krok 5:
Posolić trochę jajka. Według własnego gustu możesz je i pieprz Ilm dodać swoje ulubione zioła lub przyprawy: mieloną paprykę, zioła prowansalskie, czosnek w proszku. A może zdecydujesz się posypać danie posiekanymi świeżymi ziołami: koperek, pietruszka i zielona cebula będą bardzo przydatne.
Krok 6:
Gotuj naczynie na małym ogniu do pożądanej gęstości żółtka, najlepiej przykryte pokrywką. Przybliżony czas to 7-10 minut. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g