jajko smażone w bułce na patelni

smażone jajka sadzone w chlebie-proste, smaczne i piękne! Oryginalne, ale bardzo proste w przygotowaniu danie-jajecznica w smażonym chlebie. Świetny pomysł na rodzinne Śniadanie. Piękne, smaczne i szybkie w przygotowaniu!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 55 % 24 g
węglowodany 25 % 11 g
302 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć jajko w bułce? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź domowe jajka, w skrajnych przypadkach co-takie jajka są nie tylko duże, ale mają również piękne jasne żółtko - a twoje danie okaże się znacznie piękniejsze. Chleb jest lepszy niż tostowy, Kwadratowy kształt. Ale oczywiście w przypadku braku takiego chleba odpowiedni jest zwykły biały bochenek. Jeśli sam pokroisz kawałki chleba, optymalna grubość wynosi około 1 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chleb pokrój lub weź już pokrojone kawałki chleba. Nawiasem mówiąc, polecam nie używać świeżego, miękkiego chleba do przygotowania tego dania - kruszy się podczas krojenia. Na środku Wytnij kółka. Można to zrobić za pomocą małej szklanki lub po prostu wyciąć okrąg nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni, na której będziesz gotować potrawy, rozgrzej olej roślinny. Nie ma znaczenia, z jakiej rośliny została wykonana: z kukurydzy lub słonecznika, ale jeśli zamierzasz smażyć coś na oleju, zawsze musisz wziąć rafinowane oleje-w przeciwnym razie spalą się na patelni. Ułóż kromki chleba.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj jajka-musisz to zrobić, ponieważ skorupka jajka zawiera ogromną ilość bakterii. Dlatego delikatnie umyj jajka gorącą wodą za pomocą detergentu do żywności i specjalnej szczotki. Delikatnie wbij jajko w wycięty okrąg, aby żółtko pozostało nienaruszone. Chcę zauważyć, że do tego dania najlepiej używać małych jajek, ponieważ w chlebie jest trochę miejsca, a jeśli jajko jest duże, białko wypłynie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posolić trochę jajka. Według własnego gustu możesz je i pieprz Ilm dodać swoje ulubione zioła lub przyprawy: mieloną paprykę, zioła prowansalskie, czosnek w proszku. A może zdecydujesz się posypać danie posiekanymi świeżymi ziołami: koperek, pietruszka i zielona cebula będą bardzo przydatne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj naczynie na małym ogniu do pożądanej gęstości żółtka, najlepiej przykryte pokrywką. Przybliżony czas to 7-10 minut. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy