smażone placki ziemniaczane bez drożdży

pyszne chrupiące ciasta kefirowe-przygotuj i posmakuj! Przygotowujemy takie ciasta jako dodatek do pierwszego dania. Ale są również dobre jako niezależne danie-smaczne, miękkie, przewiewne. A także bardzo satysfakcjonujące.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 62 % 28 g
233 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Przesiej mąkę.
2. Dodaj sól, cukier i sodę do mąki. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. Wlać kefir i olej roślinny do mieszanki mąki, wbić jajka i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie, posłuszne, nie powinno przyklejać się do rąk.
4. Z ciasta uformuj kulkę, włóż do miski, przykryj ręcznikiem i odstaw na 30 minut.

w tym czasie zajmiemy się farszem:

5. Umyj i obierz ziemniaki, obierz cebulę.
6. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości (około 20 minut).
7. Na patelni rozpuść masło, włóż do niego cebulę, smaż na złoty kolor.
8. Odcedź gotowe ziemniaki, pamiętaj o nich w puree.
9. Dodaj olej ze smażoną cebulą, solą, pieprzem, wszystko dobrze wymieszaj.

nadzienie jest gotowe, ciasto też - czas zrobić same paszteciki:

10. Podziel ciasto na części (łącznie 20-24 części), uformuj z każdej kulki.
11. Zwiń każdą kulkę w ciasto, umieść nadzienie na środku, przymocuj krawędzie ciasta, tworząc ciasto.
12. Na patelni rozgrzej olej roślinny, smaż w nim placki z obu stron, aż się zarumienią.

podawaj placki na gorąco do zupy lub bulionu lub jako samodzielne danie z mlekiem lub jogurtem naturalnym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy