Dynia smażona na patelni

Jasna dynia w prostym i niedrogim wykonaniu! Mała przekąska o rozpoznawalnym smaku! Miłośnicy dyni dedykowane! Gotowanie smażonej dyni na patelni jest łatwe i bardzo proste, a ponadto jest to dobry sposób na urozmaicenie i smaczniejszy posiłek!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 65 % 15 g
węglowodany 30 % 7 g
152 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy potrzebne do zrobienia dyni smażonej na patelni. Będziesz potrzebował samej dyni, odmiany, którą wolisz. Będziesz także potrzebował soli, oleju roślinnego do smażenia (takiego, który się nie pieni) i trochę suszonego lub świeżego tymianku dla smaku. Weź również patelnię z dobrą powłoką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli dynia jest duża, dla wygody pokrój ją ostrym nożem na duże kawałki. Z każdego kawałka odetnij twardą skórkę, a także miękką włóknistą część rdzenia, tak aby pozostała jednorodna, gęsta miąższ dyni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój każdy kawałek dyni w plastry o grubości około 4-5 mm. Forma może być dowolna. Rozmiar-niezbyt duży, ale też niezbyt mały.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż tymianek i czarny pieprz do oleju, jeśli przyprawy skwierczą, olej jest dobrze podgrzany. Ostrożnie ułóż plastry dyni na patelni i smaż z obu stron, aż squash będzie miękki i lekko apetyczny zrumieniony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż gotowe plastry dyni na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami lub ręcznikami, aby wchłonąć nadmiar oleju. Każda porcja smażonej dyni jest lekko przyprawiona, wskazane jest użycie do tego drobnej soli. Dynia smażona na patelni jest gotowa! Można go podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone. Według własnego gustu możesz uzupełnić dynię posiekanymi świeżymi ziołami

Dynia smażona na patelni to danie, które może stanowić dobrą bazę, bazę do różnych jasnych sosów (ser, pomidor,..). Do tak przygotowanej dyni można podawać nawet zwykłą śmietanę (naturalną, świeżą) lub gęsty niesłodzony jogurt.
taka przekąska ma stosunkowo neutralny smak, dlatego należy ją podawać nie jako niezależne danie, ale jako niewielki dodatek do posiłku.
tymianek doskonale uzupełni dynię, więc jego obecność jest wysoce pożądana w tym przepisie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy