skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy potrzebne do zrobienia dyni smażonej na patelni. Będziesz potrzebował samej dyni, odmiany, którą wolisz. Będziesz także potrzebował soli, oleju roślinnego do smażenia (takiego, który się nie pieni) i trochę suszonego lub świeżego tymianku dla smaku. Weź również patelnię z dobrą powłoką.
Krok 2:
Jeśli dynia jest duża, dla wygody pokrój ją ostrym nożem na duże kawałki. Z każdego kawałka odetnij twardą skórkę, a także miękką włóknistą część rdzenia, tak aby pozostała jednorodna, gęsta miąższ dyni.
Krok 3:
Pokrój każdy kawałek dyni w plastry o grubości około 4-5 mm. Forma może być dowolna. Rozmiar-niezbyt duży, ale też niezbyt mały.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż tymianek i czarny pieprz do oleju, jeśli przyprawy skwierczą, olej jest dobrze podgrzany. Ostrożnie ułóż plastry dyni na patelni i smaż z obu stron, aż squash będzie miękki i lekko apetyczny zrumieniony.
Krok 5:
Ułóż gotowe plastry dyni na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami lub ręcznikami, aby wchłonąć nadmiar oleju. Każda porcja smażonej dyni jest lekko przyprawiona, wskazane jest użycie do tego drobnej soli. Dynia smażona na patelni jest gotowa! Można go podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone. Według własnego gustu możesz uzupełnić dynię posiekanymi świeżymi ziołami
Dynia smażona na patelni to danie, które może stanowić dobrą bazę, bazę do różnych jasnych sosów (ser, pomidor,..). Do tak przygotowanej dyni można podawać nawet zwykłą śmietanę (naturalną, świeżą) lub gęsty niesłodzony jogurt.
taka przekąska ma stosunkowo neutralny smak, dlatego należy ją podawać nie jako niezależne danie, ale jako niewielki dodatek do posiłku.
tymianek doskonale uzupełni dynię, więc jego obecność jest wysoce pożądana w tym przepisie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g