skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę przez sitko do głębokiej miski, dodaj drożdże instant, które nie muszą być wcześniej moczone. Ostatnio używam tylko takich-wypieki wychodzą bujne.
Krok 2:
W osobnej dużej głębokiej misce przeznaczonej do wyrabiania ciasta ubij trzepaczką jajko o temperaturze pokojowej (w tym celu należy je wcześniej wyjąć z lodówki) solą i cukrem.
Krok 3:
Wlej rafinowany olej roślinny i ciepłe mleko do mieszanki jajecznej, podgrzanej na kuchence do 35 stopni. Użyłam mleka sklepowego o zawartości tłuszczu 2,5 procent. Wlać i wymieszać wszystko trzepaczką.
Krok 4:
Teraz zaczynamy dodawać mąkę w małych porcjach, mieszając wszystko równolegle łyżką. Gdy masa zbierze się w bryłę, przenosimy ją na stół roboczy.
Krok 5:
Stół w razie potrzeby można odkurzyć mąką, ale tylko wtedy, gdy ciasto mocno się klei. Zagniatamy ciasto w zwykły sposób, zginając krawędzie do środka z dobrym naciskiem. Ugniataj przez 10 minut. Zwijamy go w kulkę, przykrywamy folią i pozostawiamy w cieple na 1 godzinę na podejście. Zwykle włączam komfort w kuchni podczas podejścia do testu. Możesz zagnieść go dodatkowo po 5-10 minutach, gdy stanie się bardziej elastyczny.
Krok 6:
Gdy ciasto pasuje, zróbmy nadzienie. Wziąłem twaróg o zawartości tłuszczu 9%. Wlej go do głębokiej miski, dodaj sól do smaku, wbij jajko i dodaj posiekaną zieloną cebulę. Świeży koperek może być również używany jako zieleń. Wymieszaj wszystko widelcem, aż będzie gładkie. Nadzienie jest gotowe.
Krok 7:
Gdy minie czas przeznaczony na ciasto i zwiększy się jego objętość, zacznijmy rzeźbić ciasta. Zagniatamy ciasto, rozwałkujemy z niego okrągłą kiełbasę i dzielimy nożem na 12 równych części-otrzymujemy średniej wielkości placki. Odkładamy te rundy na bok i posypujemy trochę mąką.
Krok 8:
Bierzemy jeden przedmiot na raz, ugniatamy go rękami w ciasto niezbyt cienkie (aby nadzienie nie wyciekło i nie przebiło ciasta), kładziemy na środku łyżki nadzienia i mocno ściskamy krawędzie, tworząc podłużne ciasto. Robimy to z całym testem.
Krok 9:
Wlej wystarczająco dużą ilość oleju na patelnię, aby osiągnęła połowę placków,podgrzej i smaż w kilku partiach placków z obu stron, aż będą brązowe na średnim ogniu.
rumiane placki z upałem z upałem do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g