placki z twarogiem smażone na patelni

bujne placki drożdżowe dla miłośników pikantnych wypieków. Miękkie porowate ciasto i soczyste słone nadzienie z twarogu-nie da się oderwać. Są smażone w dużej ilości oleju, dzięki czemu są pulchne i bardzo apetyczne. Można je popijać gorącą herbatą lub mlekiem.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 56 % 34 g
węglowodany 31 % 19 g
401 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę przez sitko do głębokiej miski, dodaj drożdże instant, które nie muszą być wcześniej moczone. Ostatnio używam tylko takich-wypieki wychodzą bujne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej dużej głębokiej misce przeznaczonej do wyrabiania ciasta ubij trzepaczką jajko o temperaturze pokojowej (w tym celu należy je wcześniej wyjąć z lodówki) solą i cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej rafinowany olej roślinny i ciepłe mleko do mieszanki jajecznej, podgrzanej na kuchence do 35 stopni. Użyłam mleka sklepowego o zawartości tłuszczu 2,5 procent. Wlać i wymieszać wszystko trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz zaczynamy dodawać mąkę w małych porcjach, mieszając wszystko równolegle łyżką. Gdy masa zbierze się w bryłę, przenosimy ją na stół roboczy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stół w razie potrzeby można odkurzyć mąką, ale tylko wtedy, gdy ciasto mocno się klei. Zagniatamy ciasto w zwykły sposób, zginając krawędzie do środka z dobrym naciskiem. Ugniataj przez 10 minut. Zwijamy go w kulkę, przykrywamy folią i pozostawiamy w cieple na 1 godzinę na podejście. Zwykle włączam komfort w kuchni podczas podejścia do testu. Możesz zagnieść go dodatkowo po 5-10 minutach, gdy stanie się bardziej elastyczny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto pasuje, zróbmy nadzienie. Wziąłem twaróg o zawartości tłuszczu 9%. Wlej go do głębokiej miski, dodaj sól do smaku, wbij jajko i dodaj posiekaną zieloną cebulę. Świeży koperek może być również używany jako zieleń. Wymieszaj wszystko widelcem, aż będzie gładkie. Nadzienie jest gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy minie czas przeznaczony na ciasto i zwiększy się jego objętość, zacznijmy rzeźbić ciasta. Zagniatamy ciasto, rozwałkujemy z niego okrągłą kiełbasę i dzielimy nożem na 12 równych części-otrzymujemy średniej wielkości placki. Odkładamy te rundy na bok i posypujemy trochę mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bierzemy jeden przedmiot na raz, ugniatamy go rękami w ciasto niezbyt cienkie (aby nadzienie nie wyciekło i nie przebiło ciasta), kładziemy na środku łyżki nadzienia i mocno ściskamy krawędzie, tworząc podłużne ciasto. Robimy to z całym testem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wystarczająco dużą ilość oleju na patelnię, aby osiągnęła połowę placków,podgrzej i smaż w kilku partiach placków z obu stron, aż będą brązowe na średnim ogniu.

rumiane placki z upałem z upałem do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy