skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto, najpierw zrobimy ciasto. W głębokiej misce, w której zagniatamy ciasto, wlej ciepłe palenisko ,wlej do niego suche drożdże (zostawiłem całą małą torebkę o wadze zaledwie 7 gramów), dodaj łyżkę cukru i 150 gramów mąki - to 5 łyżek stołowych z dużym zjeżdżalnią. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek i pozostaw w cieple na 30 minut. W tym czasie ciasto wzrośnie i puchnie.
Krok 2:
Po wyznaczonym czasie dodaj stopione masło, olej roślinny i jajko do ciasta - jajko powinno mieć temperaturę pokojową, lepiej też najpierw ubić trzepaczką. Wymieszaj wszystko łyżką.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę do miski z ciastem, wlej sól na mąkę, zagniataj ciasto. Biorąc pod uwagę, że ciasto zajęło 150 gramów mąki z całości, potrzebujemy kolejnych 400 gramów - to w przybliżeniu zależy od mąki. Tyle mąki już mi zajęło z pyłem. Ciasto nie wyszło ciasne, ale miękkie, elastyczne i giętkie. Z ciasta tworzymy Kolobok, przykrywamy go folią spożywczą i pozostawiamy w cieple na kolejne 30 minut.
Krok 4:
Nadzienie można przygotować tak, jak pasuje ciasto - dzięki temu zaoszczędzimy czas na przygotowywanie pasztecików. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Zmiel wątrobę w blenderze przez 10 sekund.
Krok 5:
Podsmaż cebulę na mieszance masła i olejów roślinnych na średnim ogniu.
Krok 6:
Po 5 minutach, gdy cebula stanie się przezroczysta, dodaj wątrobę, sól i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut, aż wątroba będzie gotowa - w tym czasie musisz jeszcze kilka razy wymieszać nadzienie. Ta metoda znacznie skraca czas, niż gdybyśmy ugotowali wątrobę, a następnie zmielili ją w blenderze lub maszynce do mięsa. Nadzienie jest gotowe.
Krok 7:
Ugniatamy ciasto i dzielimy na 2 części, z których każdą dzielimy na 7-8 równych części. Bierzemy jeden kawałek, ugniatamy go rękami w ciasto, kładziemy łyżkę nadzienia na środku, zginamy krawędzie i mocno je ściskamy. Lekko dociśnij ciasto, aby stało się bardziej płaskie. Robimy to z całym testem.
Krok 8:
Smażyć półfabrykaty na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym na średnim ogniu z obu stron, aż będą ugotowane.
smażone placki z ciasta maślanego z wątróbką drobiową-nigdy się nie zdarza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g