skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z pieczonego bakłażana z czosnkiem? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Pokrój bakłażany w grube półpierścienie, zalej zimną osoloną wodą i pozostaw na 20 minut. Następnie spuść wodę.
Krok 3:
Pokrój oliwki na pół.
Krok 4:
Pokrój paprykę na małe kawałki.
Krok 5:
Umyj kolendrę, osusz i posiekaj.
Krok 6:
Bakłażany smażyć do miękkości na oleju roślinnym.
Krok 7:
W salaterce umieść bakłażany, paprykę, oliwki, kolendrę. Dodaj ocet winny, cukier, sól i mielony pieprz. Wymieszać.
Krok 8:
Przełóż czosnek przez prasę.
Krok 9:
Wymieszaj.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g