Sałatka z pieczonego bakłażana z czosnkiem

Ta sałatka najlepiej podawać na ciepło. Bakłażany do sałatki czosnkowej można smażyć na zwykłej patelni, ale usmażyłam na patelni grillowej, aby nadać warzywom ciekawy wzór. Podczas smażenia bakłażany pochłaniają dużo oleju, więc nie ma potrzeby dodawania oliwy z oliwek do sałatki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 50 % 7 g
76 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z pieczonego bakłażana z czosnkiem? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażany w grube półpierścienie, zalej zimną osoloną wodą i pozostaw na 20 minut. Następnie spuść wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój oliwki na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój paprykę na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj kolendrę, osusz i posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bakłażany smażyć do miękkości na oleju roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce umieść bakłażany, paprykę, oliwki, kolendrę. Dodaj ocet winny, cukier, sól i mielony pieprz. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przełóż czosnek przez prasę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy