skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chude placki bez drożdży? Przede wszystkim przygotuj niezbędne produkty, które będą potrzebne do przygotowania chudych naleśników. Weź wodę butelkowaną lub przegotowaną, zawsze ciepłą. Mąka-najwyższej jakości, pszenna. Ocet jabłkowy (można go zastąpić stołowym).
Krok 2:
Weź głęboką miskę. I przesiej do niej mąkę przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej przewiewne.
Krok 3:
Wlej cukier i sól do miski z przesianą mąką.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki w misce. Możesz nie dodawać całej mąki na raz, aby móc ją dodać podczas wyrabiania ciasta - ponieważ mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja.
Krok 5:
Wlej ciepłą wodę do odpowiedniego pojemnika, a następnie dodaj łyżkę octu jabłkowego do pojemnika z wodą.
Krok 6:
Wlej wodę zmieszaną z octem jabłkowym do miski z suchymi składnikami.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagnieść ciasto o wymaganej jednorodnej konsystencji, a następnie przykryć miskę ciasta ręcznikiem kuchennym i odstawić na trzydzieści minut, aby wytworzyć gluten.
Krok 8:
Umieść patelnię na kuchence i wlej do niej wymaganą ilość oleju roślinnego, który powinien całkowicie zakryć dno, a następnie Ustaw kuchenkę na średnią temperaturę i podgrzej patelnię.
Krok 9:
Po upływie czasu wlej sodę oczyszczoną do miski z zaparzonym ciastem.
Krok 10:
Jeszcze raz dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ale nie płynne. Na gorącej patelni nie powinien się rozprzestrzeniać, ale natychmiast związać i zachować swój kształt.
Krok 11:
Porcjami przełóż przygotowane ciasto łyżką stołową na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym i smaż na średnim ogniu na złoty kolor z jednej strony.
Krok 12:
Odwróć placki na patelni i smaż je na złoty kolor z drugiej strony.
Krok 13:
Przykryj patelnię pokrywką i wyłączając kuchenkę, doprowadź placki do całkowitego ugotowania. Zajęło mi to około półtorej minuty, skupiasz się na swoim piecu.
Krok 14:
Przenieś ugotowane placki z patelni na talerz i podawaj.
Krok 15:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
z wielką przyjemnością pokazujemy i opowiadamy, jak gotować pyszne i bujne naleśniki bez drożdży bez jajek i produktów mlecznych w domu. Wszystkim, którzy chcą gotować wspaniałe naleśniki bez dodawania drożdży i jajek, które są dobre nie tylko na czczo, zalecamy te naleśniki zgodnie z prezentowanym przepisem! Oczywiście jest to podwójnie przyjemne, ponieważ naleśniki są zawsze uzyskiwane i będą bardzo bujne, smaczne i najtańsze pod względem wymaganej ilości składników. Smacznego dla wszystkich i udanego gotowania chudych naleśników!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g