skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne chrupiące smażone koperty pita z serem na patelni? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Gotowanie lepiej zacząć od nadzienia. Możesz wybrać odmiany sera według własnych upodobań. Na przykład zamień mozzarellę na suluguni lub ser itp.
Krok 2:
Zetrzyj oba rodzaje sera na drobnej lub średniej tarce. Mozzarella jest dwojakiego rodzaju-do pizzy i solanki. Możesz użyć dowolnego z tych dwóch typów. Mam mozzarellę solankową, którą wcześniej wyjąłem z solanki i wysuszyłem.
Krok 3:
Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład zieloną cebulą, kolendrą lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 4:
Połącz ser z ziołami, kwaśną śmietaną i majonezem. Nadzienie pieprzowe do smaku. Jeśli sery są wystarczająco słone, lepiej nie solić nadzienia, ponieważ w majonezie jest wystarczająco dużo soli.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj masę, aż będzie gładka. Masa nie powinna być płynna.
Krok 6:
Teraz przygotuj podstawę dla kopert. Zamiast ormiańskiego chleba pita możesz również użyć 1-2 arkuszy bułki pszennej. Dobrze trzymają swój kształt, nie moczą się.
Krok 7:
Miałem długi chleb pita o wymiarach około 70 na 35 cm. Okazało się 6 długich pasków. Chleb pita wysycha bardzo szybko, więc paski należy pokroić na końcu, gdy nadzienie jest już przygotowane. Wcześniej chleb pita najlepiej przechowywać w hermetycznie zamkniętej torbie.
Krok 8:
Połóż 1 łyżkę na krawędzi każdego paska. l. nadzienie serowe.
Krok 9:
Zwiń paski chleba pita w trójkąty. W takim przypadku wszystkie krawędzie powinny być owinięte chlebem pita, wtedy nadzienie nie wypłynie z koperty.
Krok 10:
Na patelni na małym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż Trójkąty pita i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 11:
Podawaj koperty na gorąco, aż ser się zestali. Smacznego!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g