chleb pita z serem smażony na patelni

bardzo smaczne i szybkie śniadanie dla całej rodziny! Chleb pita z serem smażony na patelni to chrupiące koperty z soczystym nadzieniem, które przygotujesz w 20 minut. Pyszna gorąca przekąska na rodzinną przekąskę, możesz zabrać ze sobą na piknik!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 48 % 26 g
305 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszne chrupiące smażone koperty pita z serem na patelni? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Gotowanie lepiej zacząć od nadzienia. Możesz wybrać odmiany sera według własnych upodobań. Na przykład zamień mozzarellę na suluguni lub ser itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj oba rodzaje sera na drobnej lub średniej tarce. Mozzarella jest dwojakiego rodzaju-do pizzy i solanki. Możesz użyć dowolnego z tych dwóch typów. Mam mozzarellę solankową, którą wcześniej wyjąłem z solanki i wysuszyłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład zieloną cebulą, kolendrą lub użyć mieszanki różnych ziół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz ser z ziołami, kwaśną śmietaną i majonezem. Nadzienie pieprzowe do smaku. Jeśli sery są wystarczająco słone, lepiej nie solić nadzienia, ponieważ w majonezie jest wystarczająco dużo soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj masę, aż będzie gładka. Masa nie powinna być płynna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przygotuj podstawę dla kopert. Zamiast ormiańskiego chleba pita możesz również użyć 1-2 arkuszy bułki pszennej. Dobrze trzymają swój kształt, nie moczą się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Miałem długi chleb pita o wymiarach około 70 na 35 cm. Okazało się 6 długich pasków. Chleb pita wysycha bardzo szybko, więc paski należy pokroić na końcu, gdy nadzienie jest już przygotowane. Wcześniej chleb pita najlepiej przechowywać w hermetycznie zamkniętej torbie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż 1 łyżkę na krawędzi każdego paska. l. nadzienie serowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń paski chleba pita w trójkąty. W takim przypadku wszystkie krawędzie powinny być owinięte chlebem pita, wtedy nadzienie nie wypłynie z koperty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni na małym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż Trójkąty pita i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż pojawi się złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj koperty na gorąco, aż ser się zestali. Smacznego!

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy